Naslovna > Automobili > Land Rover > Range Rover Evoque > Tehnološki neprikosnoven

Range Rover Evoque

Tehnološki neprikosnoven

U klasi premijum kompaktnih SUV modela konkurencija je velika, a izdvojiti se iz nje mogu samo proizvođači koji nude najsavremenija tehnološka dostignuća. Jedan od takvih je i britanski Range Rover i njegov model Evoque...

Sa aktuelnim Evoque modelom Range Rover je u kompaktnu premijum klasu uveo neka savremena tehnološka rješenja, koja su do sada bila dostupna isključivo u njegovim višerangiranim i puno skupljim modelima. Jedna od interesantnijih tehnoloških novosti je sistem nadzornih kamera, koji vizuelno pokriva okolinu vozila u obimu od 360 stepeni, ali i nudi jedan sasvim drugačiji uvid u put ispred vozila zahvaljujući Ground View tehnologiji.

 

 

 


Zahvaljujući ovom sistemu vozač Evoquea ima puno šire vidno polje, nego što bi ga imao da na put ispred sebe gleda kroz vjetrobransko staklo. Najkraće rečeno, Ground View sistem u realnom vremenu uzima slike koje dobija sa dvije širokougaone kamere ugrađene u bočne retrovizore i jedne sa prednjeg dijela vozila, te ih „sastavlja“ u jedan prikaz koji se vozaču predočava na centralnom ekranu. Pogled iz ove perspektive omogućava mu da dobije virtuelni pregled puta ispred vozila pod uglom od 180 stepeni, te da uoči prepreke koje ne bi mogao da vidi gledajući kroz vjetrobran. Ovaj dodatak ima veliki značaj u off-road vožnji, ali je i veoma koristan u gradu gdje omogućava uočavanje metalnih i betonskih stubića, visokih ivičnjaka ili nekih drugih barijera koje nisu u idealnom vidnom polju, a mogle bi značajno da oštete vozilo.

 


U značajne tehnološke inovacije koje su dostupne spada i digitalni unutrašnji retrovizor, koji omogućava vizuelni nadzor okoline iza vozila čak i kada je vozačevo realno vidno polje blokirano nekim objektom u vozilu, prtljagom ili glavama putnika. Zahvaljujući ovom sistemu koji sliku sa zadnje kamere prenosi na unutrašnji retrovizor vozačevo vidno polje se sa standardnih 25, proširuje na virtuelnih 50 stepeni čineći vožnju tako bezbjednijom i komfornijom. 

 

 

Da je druga generacija potpuno „nov“model, a ne evolucije prethodnika,najbolje svjedoči podatak da je izgrađen na savremenoj „Premium Transveres Architechture“ platformi, koja je 13% jača od prethodne, te kao takva puno bolje filtrira buku i vibracije, koje se u vožnji prenose sa podloge na kabinu. Još jedna od odlika ove savremene automobilske osnove je njena mogućnost da se kombinuje sa različitim pogonskim opcijama. Zahvaljujući ovoj činjenici Evoque je dostupan kao automobil pogonjen klasičnim benzinskim i dizel motorima, te kao hibrid koji kombinuje benzinski i električnimotor.

 

 

Podsjećamo da su zahvaljujući PTA platformi kod hibrida baterije smještene u podu vozila, na način koji omogućava dodatno spuštanje težišta i uspostavljanje uzorne ravnoteže. Najveća prednost ovakve konstrukcije je što ista ne utiče na kabinski prostor, odnosno on je uvijek isti bez obzira na odabranu pogonsku kombinaciju. Land Rover je u izradi karoserije novog Evoquea primijenio i nekoliko novih tehnoloških rješenja koja su poboljšala torzionu krutost automobila, ali ga i učinila ljepšim za oko. Jedan od veoma bitnih detalja kojeg Britanci ističu u prvi plan je robotsko lasersko zavarivanje krova, koje je automobilu omogućilo veoma čistu krovnu liniju, ali i svelo eventuelne greške u ovom procesu na minimum.

 


Sa laserskim zavarivanjem za 42% je smanjen broj pukotina u varovima, a omogućeno je i izvođenje veoma tankih miletarskih limenih profila, koji okružuju prednja LED svjetla na tako savršen način da se posmatraču čini kao da je sve u ovom segmentu izrađeno iz jednog dijela. Kada je riječ o karoseriji i limenoj oplati novog Evoquea, Land Rover navodi da je čak 99,9% svih ovih dijelova potpuno novoprofilisano, mada se tako ne čini na prvi pogled. Aktuelni Evoque jedan je od rijetkih automobila u klasi, koji spaja moderan dizajn, premijum enterijer i neprikosnoven 4x4 pogon, te je kao takav spreman za savladavanje najrazličitijih urbanih i off-road zadataka. Podsjećamo da je novi Evoque dostupan i na bh. tržištu posredstvom firme Betanija Centar d.o.o. Sarajevo, generalnog zastupnika Land Rovera i Jaguara za našu zemlju.

Datum objave: 15/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook