Naslovna > Automobili > Mini > Moke > Tehnološki skok starog terenca

Mini Moke

Tehnološki skok starog terenca

Klasični britanski terenac je dobio unapređenu šasiju i moderni agregat sa dvije bresaste osovine...

Moke International je ponovo oživio i modernizovao klasični terenac Mini Moke sa nizom unapređenja šasije i novim pogonom koji zadovoljava ekološke norme. Ovaj moderniozovani Moke je dostupan za narudžbe po cijeni od oko 22.000 eura po jedinici, a proizvodnja je limitirana na samo 56 primjeraka.

 

 

 

Kada se prvi put pojavio u javnosti davne 1964. godine, Moke je bio opremljen četvorocilindarskim benzinskim agregatom od 848 ccm kao i prvi Mini. Međutim, kako bi zadovoljio važeće norme o emisiji izduvnih gasova, novi Moke ima 1,1-litarski benzinski četvorocilindraš sa dvije bregaste osovine i modernim sistemom ubrizgavanja goriva.

 

Uz manju emisiju izduvnih gasova, moderna pogonska jedinica donosi i više snage. Izvorni model je raspolagao sa 34 KS pri 60 Nn obrtnog momenta, dok moderna varijanta isporučuje 67 KS pri 93 Nm obrtnog momenta. Umjesto starog četvorostepenog manelnog mjenjača, tu je sada savremeni automatski sa četiri brzine. Pogon se kao i na originalnom modelu prenosi na prenju osovinu, a razvija maksimalnu brzinu od 110 km/h.

 

 

 

 

Šasija je temeljno unaprijeđena i klasični ovjes sa oprugama iz Minija je zamijenjen modernim MacPherson nosačima na prednjam dijelu. Na zadnjem dijelu se nalazi kuka za vuču sa starog modela, a gumeni konusi su zamijenjeni trajnijim metalnim oprugama.

 

Unutrašnjost je takođe osavremenjena i obogaćena. Originalni Moke je u kabini posjedovao samo papučice, upravljač i prekidače za svjetla, što je za jedan spartanski stil vojnog vozila bilo sasvim očekivano. Novi model sadrži USB radio uređaj sa dva zvučnika, grijano vjetrobransko staklo, instrument klaster sa tri pokazivača i klizna vodootporna sjedišta sa ugrađenim naslonima za glavu.

 

 

 

Kupcima je na raspolagaju 14 nijansi karoserije, a svaki primjerak dolazi sa 13-inčnim aluminijumskim naplacima Minilite, hromiranim okvirima vjetrobranskog stakla, oznakom Union Flag (britanska zastava) na prednjim krilima i numerisanom poločicom na poklopcu motora.

Datum objave: 17/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook