Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > G klasa > Terenac sa silovitim V8 i 585 KS
FOTO GALERIJA (14)

Mercedes-AMG G63

Terenac sa silovitim V8 i 585 KS

Ovo je obnovljena G klasa koju smo čekali, potpuno prilagođena 21. vijeku sa ukomponovanim željama iz AMG specijalnog odjeljenja.

Četvrtasta silueta ispod lima skriva poznati 4.0 litreni biturbo AMG V8 motor koji je ranije bio namjerno oslabljen, jer se  prijašnja šasija iz “bronzanog doba” nije mogla nositi sa tolikom snagom. Međutim, iako izgleda skoro identično kao prethodnik, nova G klasa je izgrađena na  potpuno novoj platformi. A to znači da G63 sada koristi puni potencijal AMG V8 motora koji raspolaže sa čitavih 585  KS i 850 Nm obrtnog momenta, a samo da podsjetimo da istu pogonsku jedinicu koristi AMG GT- R! U slučaju G klase, 40% snage se raspoređuje na prednju osovinu, dok je ostatak od 60% snage raspoređen na zadnju osovinu i to  preko automatskog mjenjača od  9 stepeni prenosa. Kao rezultat svega toga, G63 stiže do “stotke” za vrlo niskih 4.5 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 218 km/h. A ako odaberete dodatni AMG Driver Package ta brzina se penje na 240 Km/h.

 

Detalji poput 4 izduvne cijevi u retro stilu pozicionirane ispod bočnih pragova daju do znanja koliko je pažnje posvećeno ovom obnovljenom AMG G63 modelu. Za sada nije objavljena cijena ovog modela, kao niti cijela lista dodatne opreme koja će biti dostupna.

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook