Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > Terenski superautomobil Sterrato ide u serijsku proizvodnju

Lamborghini Huracan

Terenski superautomobil Sterrato ide u serijsku proizvodnju

Lamborghini tvrdi da se Sterrato oslanja na kratko iskustvo brenda u reliju tokom 1970-ih godina, nastavljajući tamo gdje su stali Jarama i Urraco. Ovo nije jedini superautomobil koji će biti dostupan u off-road verziji, jer Porsche trenutno radi na 'Safari' verziji svog 911...

Testiranje Lamborghinijevog divljeg Sterrata je uveliko u toku i sudeći po posljednjoj seriji fotografija, na kojima izgleda poprilično završeno, zvanično predstavljanje automobila možda bude i ove godine. Planovi za Sterrata su prvi put viđeni još 2019. godine s konceptnim automobilom fokusiranim na off-road vožnju, a kako stari stoje serijska verzija će zadržati veći dio agresivnog stila koncepta.

 

 

 


Sterrato na fotografijama nema svjetla na krovu kao što je prikazano na konceptu, ali ima veliki centralni otvor za usis vazduha, koji je inspirisan modelom Huracan STO. Par LED svjetala se takođe pojavio na „nosu“ Sterrata. Prošireni lukovi točkova koncepta su se vratili za ovu verziju prototipa automobila, ali nema traga od titanijumskog kaveza i prednjih i zadnjih zaštitnih panela.

 

 

 

 

Lamborghini prikazuje Sterrato kako se vozi na off road terenu, što nije uobičajeno okruženje za italijanski superautomobil. To je omogućeno visokim klirensom mada je koncept bio 47 mm viši. Točkovi su manji nego kod standardnog Huracana, dok su gume šire i prilagođene za terensku vožnju. Kočnice su pozajmljene iz Huracan EVO serije, koje će biti neophodne s obzirom na to da će Sterrato zadržati 5,2-litarski V10 motor - koji proizvodi 640 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Sedmostepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom će biti prilagođen za terensku upotrebu, ali uz dodatak sistema pogona na sve točkove Sterrato bi mogao da ubrza od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde.

Datum objave: 28/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook