Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Testirana potpuno električna limuzina

Hyundai Ioniq 6

Testirana potpuno električna limuzina

U Njemačkoj je prilikom testiranja, snimljen novi Hyundaiev model Ioniq 6, sa elektro pogonom, koji će predstavljati jedan od stubova elektrifikacije u budućnosti ovog brenda...

Proizvođač automobila iz Južne Koreje, još ranije je iznio svoje planove za budućnost koji se kreću u pravcu elektrifikacije i postepenog napuštanja proizvodnje modela sa SUS motorima. U okviru ove strategije je predstavljen potpuno električni automobil Ioniq 5, u februaru ove godine. A poznato je i da Hyundai nema namjeru tu stati, jer će za modelnu 2023. godinu, predstaviti i Ioniq 6, koji je nedavno snimljen prilikom testne vožnje u Njemačkoj.

 

 

 

 

 


Poznato je da se novi Ioniq 6 zasniva na ranije predstavljenom Hyundaievom konceptu Prophecy, ali sada znatiželjna javnost ima priliku po prvi put da vidi kako će se ta ideja sprovesti u djelo. Međutim za sada samo okvirno, u smislu dimenzija budućeg modela i njegovog oblika, jer je snimljeno vozilo upotpunosti prekriveno kamuflažnom maskom, što onemogućava detaljnija saznanja o dizajnu nadolazećeg automobila.  Dakle ovaj špijunski video snimak prikazuje potpuno zamaskiranu limuzinu, koja se kreće njemačkim putevima, naravno sa obzirom da je riječ o električnom pogonu nema zvukova rada motora, a ni umjetnih, pridodatih zvukova, kakav je slučaj kod nekih drugih e-modela. Ioniq 6 će se voziti na Hyundaijevoj E-GMP platformi, koja takođe podržava novi Hyundai Ioniq 5, i električne modele drugih brendova, kao što su Kia i Genesis. Zajednička platforma znači da će pogonski sklopovi Ioniqa 5 prijeći  na model Ioniq 6. Što dalje znači da će verzija sa jednim motorom, i sa zadnjim pogonom imati domet od oko 480 km, dok bi verzija sa dvomotornim pogonom na sva četiri točka trebala osigurati oko 430 km. Takođe, očekuje se i performantna N verzija, koja će imati moćniji pogonski sklop, sa baterijom većeg kapaciteta, ali njeno predstavljanje slijedi tek nakon što osnovna verzija bude dostupna na tržištu. Očekuje se da će Hyundai zvanično predstaviti Ioniq 6 sljedeće godine, dok će prvi kupci imati zadovoljstvo da ga voze tek 2023. godine.

Datum objave: 29/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook