Naslovna > Tehnika > Testiranja blockchain aplikacije za automobile

Porsche

Testiranja blockchain aplikacije za automobile

Start-up kompanija XAIN osvojila je prošle godine prvi “Porsche Innovation Contest” (Porscheov konkurs inovacija) na temu blokchaina, pobijedivši više od 100 drugih aplikanata u procesu.

Nakon konkursa, interdisciplinarni timovi iz čitavog Porschea su, u saradnji sa XAIN-om, tokom tri mjeseca radili na razvoju i testiranju aplikacija. Blockchain je uveden u Porsche Panameru, koristeći energetski efikasni proces koji je razvio XAIN. Osim toga, Porsche trenutno radi na daljim primjenama tehnologije, uključujući i područja punjenja električnom energijom i parkiranja. “Sa ovom modernom tehnologijom, također se njeguje naša elektromobilnost: od bržeg, lakšeg i sigurnijeg sistema autentifikacije na stanici za punjenje, do procesa plaćanja”, kaže Uwe Michael, potpredsjednik Električnih/elektronskih sistema (Electric/Electronic Systems) u kompaniji Porsche.

 


Prenos podataka zasnovan na ovoj tehnologiji je siguran, a podaci se mogu obrađivati mnogo brže od bilo kojeg do sada poznatog načina. Testirane aplikacije uključuju zaključavanje i otključavanje vozila putem aplikacije, odnosno vrši korake autorizacije za privremeni pristup i nove poslovne modele bazirane na šifriranoj prijavi podataka. Ove aplikacije bi se mogle dodatno razviti kako bi se poboljšale autonomne funkcije vožnje. Blockchain je decentralizovani protokol za transakcije podataka između poslovnih partnera. Također, predstavlja osnovu poznatih kripto valuta Bitcoin i Ethereum. Svaka promjena je zabilježena u hronološki uređenim blokovima podataka, što ga čini transparentnim i sigurnim na neovlaštene transakcije.“Možemo koristiti blokchain da brže i sigurnije prenosimo podatke, što će našim klijentima biti sigurnije u budućnosti, bez obzira da li napajaju vozilo, parkiraju ili privremeno ustupaju vozilo trećem licu. Pretvaramo inovativnu tehnologiju u direktne pogodnosti za kupca. To bi moglo imati ogroman potencijal”, kaže Oliver Döring, finansijski strateg kompanije Porsche.

Datum objave: 01/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook