Naslovna > Auto moto sport > Težak, ali kompetitivan vikend za Volvo Polestar Racing

WTCC u Kini

Težak, ali kompetitivan vikend za Volvo Polestar Racing

WTCC utrka u Kini bila je posljednja utrka Volvo Polestar Racing-a u 2013. godini. Sljedeći nastup zakazan je za 2. mart 2014. godine u Australiji, gdje će Polestar Racing nastupiti u V8 Supercars šampionatu...

FIA World Touring Car Championship (WTCC) utrka u Kini pokazala se izuzetno teškom za Theda Björka i Volvo Polestar Racing, iako su uspješno držali korak sa najboljima. „Naravno, da sam očekivao bolji rezultat, ali pokazali smo da imamo snage izazvati najbolje vozače WTCC-a i jako sam ponosan zbog toga.“ - rekao je Björk.

 

Dvostruki STCC šampion startao je trkaći vikend, tako što je bio najbrži na treningu, iako nikada prije nije vidio stazu, te je vozio automobil s kojim nije nastupao dvije godine. Impresivan nastup, nastavio se i u kvalifikacijama, gdje je Björk postigao sedmo vrijeme, ali mu nije dopušteno da nastupi u drugoj kvalifikacijskoj utrci, jer po mišljenju FIA-e, automobil nije nacionalno homologiran.

 

„Automobil je funkcionisao savršeno u svim aspektima. Biti među najboljima u kvalifikacijama bilo je zadovoljavajuće, a siguran sam da smo mogli i bolje.“ - dodao je Björk.

 

Björk je obje utrke startao sa 17.-tog mjesta, ali zbog problema sa elektronikom, nije bio u mogućnosti ozbiljnije napadati. Ekipa je problem otklonila prije početka druge utrke, koju je švedski vozač završio na 15.-tom mjestu.

 

„Druga je utrka bila očekivano teška, naročito zbog činjenice da je staza zbog blage kiše bila klizava. Jako sam se borio i iako 15.-to mjesto ne govori dovoljno o našim mogućnostima, zadovoljan sam. Ovo je bila probna utrka i pokazali smo da možemo parirati Chevroletu, Hondi i ostalima. To saznanje nosimo sa sobom kući.“ - zaključio je Björk.

 

WTCC utrka u Kini bila je posljednja utrka Volvo Polestar Racing-a u 2013. godini. Sljedeći nastup zakazan je za 2. mart 2014. godine u Australiji, gdje će Polestar Racing nastupiti u V8 Supercars šampionatu.

 

„Drago nam je vidjeti da su Thed i automobil kompetitivni. Problem je bio odsustvo iz ove vrste utrkivanja od 2011. godine, ali to smo i očekivali, Sjajno je vidjeti da je entuzijazam za utrkivanjem u Kini porastao od posljednjeg puta kada smo bili tamo.“ - izjavio je Alexander Murdzevski Schedvin, Motorsport komercijalni direktor kompanije Volvo Cars.

Datum objave: 04/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook