Naslovna > Auto moto sport > Thed Björk nesreću pretvorio u pobjedu u Östersundu

Volvo Polestar Racing

Thed Björk nesreću pretvorio u pobjedu u Östersundu

Björk je posljednjom pobjedom povećao vodstvo u poretku vozača za 38 bodova ispred Göranssona, kojem se Dahlgren opasno približio, te ih dijeli samo devet bodova...

Thed Björk se uspješno oporavio od spektakularne nesreće na probnim vožnjama u petak, te osigurao superiornu pobjedu za Volvo Polestar Racing na STCC utrci na aerodromu Östersund. „Automobil je bio perfektan i mogao sam voziti maksimalno. Nemam riječi kojima bih mogao opisati zahvalnost timu, koji je tokom noći uspio popraviti auto“ - izjavio je Björk

 

Mehaničari su imali pune ruke posla u osposobljavanju dva automobila, obzirom da je pored Björka i Linus Ohlsson oštetio automobil na isti način, odnosno nalijetanjem na ulje koje se prosulo po stazi tokom testiranja u petak. Rezultati popravka nisu mogli biti bolji, jer je Björk sa istim automobilom bez problema osvojio prvu startnu poziciju i suvereno pobijedio.

 

„Trenutno sam u najboljoj životnoj formi i stvari se odvijaju na pravi način. Ipak, još uvijek nismo sigurni, jer se do kraja sezone još mnogo toga može desiti. Veselim se sljedećoj utrci na mom domaćem terenu u Karslogi“ - izjavio je Björk.

 

Robert Dahlgren je startao sa trećeg mjesta, te je nakon teške borbe sa BMW vozačem Richardom Göranssonom uspio kroz cilj proći kao drugoplasirani. Treći je kroz cilj prošao još jedan Volvo vozač, Linus Ohlsson, koji je uspio preteći Fredrika Larrsona i Richarda Göranssona, a uspjeh Volva zaokružio je Fredrik Ekblom svojim četvrtim mjestom. Peti Volvo vozač, Carl Philip Bernadotte je bio na dobrom putu osvajanja bodova, ali se morao povući radi popravke vrata.

 

Björk je posljednjom pobjedom povećao vodstvo u poretku vozača za 38 bodova ispred Göranssona, kojem se Dahlgren opasno približio, te ih dijeli samo devet bodova. Volvo je vodeći u poretku konstruktora sa 301 osvojenim bodom, dok je drugoplasirani Volvo skupio 194 boda.

 

„Ovu ćemo utrku dugo pamtiti, jer smo pokazali izuzezno jak timski duh u najtežim situacijama“ - zaključio je Derek Crabb, Motorsport direktor kompanije Volvo automobili.

 

STCC šampionat nastavlja se za dvije sedmice, utrkom na Karsloga Motorstadionu.

Datum objave: 14/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook