Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Tjunirani BMW M5 snažniji od fabričkog modela

AC Schnitzer

Tjunirani BMW M5 snažniji od fabričkog modela

Kada govorimo o motorizaciji twin-turbo V8 pogonski agregat zapremine 4,4 litara je podešen tako da razvija čak 691 ks i 850 Nm obrtog momenta, što je za 99 ks više nego što razvija fabrički model...

Tjuning kompanija AC Schnitzer izradila je najbrži BMW M5 F90 na svijetu. Dokaza za to je što je tjunirani M5 postavio rekord na stazi Sachsenring, i krenuo u pohod na Nirburgring. Predstavnici njemačke tjuning kompanije objavili su informaciju da je njihov M5 postao najbrži M5 ikada na toj stazi. Kako bi promovisao lansiranje svog najnovijeg projekta i uspio da izvuče najbolje performanse iz njega, AC Schnitzer je angažovao eksperta Jorga Milera. Krajnji rezultat je završen krug na Nirburgringu za samo 7 minuta, 29 sekudni i 50 stotinki, čime je model M5 kompanije AC Schnitzer postao za čak 9 sekundi brži od fabričkog modela na toj stazi. To takođe znači da je ovaj tjunirani M5 brži i od drugih sportskih automobila kao što su Porsche 911 Carrera S, Mercedes AMG GTS i BMW M4 GTS Coupe.

 

 

Međutim, on nije najbrži sedan na ovoj stazi, s obzirom da je taj rekord i dalje posjeduje model Jaguar XE SV Project 8 koji je krug završio za 7 minuta, 21 sekundu i 23 stotinki. Iz kompanije su još napomenuli da je na stazi bilo nekih mokrih dionica, te da postoji mogućnost da bi njihov model mogao biti još brži u idealnim uslovima. Kada govorimo o motorizaciji twin-turbo V8 pogonski agregat zapremine 4,4 litara je podešen tako da razvija čak 691 ks i 850 Nm obrtog momenta, što je za 99 ks više nego što razvija fabrički model.  Ovaj performantni sedan je takođe dobio i optimizovani izduvni sistem sa prigušivačem, komponente izrađene od ugljeničnih vlakana koje su dizajnirane kako bi se povećala sila prijanjanja, novi ovjes i naplatke veličine 21 inča. 

Datum objave: 27/08/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook