Naslovna > Vijesti > Zabilježen značajan pad prodaje

Tržište automobila

Zabilježen značajan pad prodaje

Iako je u avgustu zabilježen rast prodaje automobila, već narednog mjeseca proizvođači novih automobila u EU bilježe smanjenu prodaju za čak 23,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine...

Pored VW grupacije koja je zabilježila osjetan pad prodaje svojih vozila tokom septembra mjeseca, slična sudbina je sustigla i ostale proizvođače automobila. Razlog za to je uvođenje novog standarda testiranja izduvnih gasova motornih vozila (WLTP), koji je stupio na snagu prošlog mjeseca.

 


Pojedini proizvođači su zbog navedenog standarda bili prinuđeni da privremeno obustave prodaju svojih određenih modela koji ne zadovoljavaju nove normative kada je u pitanju emisija štetnih gasova. Među njima su se našli Jaguar XJR575, Audi RS3, Volkswagen Golf GTI, SEAT Leon Cupra i mnogi drugi. Ukupni zabilježeni pad prodaje novih vozila u EU u septembru je dostigao 23,5 odsto, a kod pojedinih auto-kompanija ovaj procent je još i veći. U poređenju sa septembrom prošle godine kda je na području EU isporučeno 1.427.013 novih automobila, u istom mjesecu ove godine taj broj se značajno smanjio i obuhvata 1.091.220 vozila. Avgust izvlači prosjek u ovom slučaju, kada je zabilježen rast od 31,2% u odnosu na isti mjesec 2017. godine. Ovaj rast prodaje takođe ide u prilog novom WLTP standardu, zbog kog su kupci požurili da kupe novi model, prije nego li navedeni standard stupi na snagu.

Datum objave: 23/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook