Naslovna > Automobili > Toyota > Hilux > Toyota Hilux osvojila Antarktik

Nakon Sjevernog pola

Toyota Hilux osvojila Antarktik

Nakon što su Jeremy Clarkson i ekipa Top Gear-a 2007. u Toyoti Hilux stigli do Sjevernog pola, ekspedicija Extreme World Races izvela je sličan podvig na južnoj Zemljinoj polulopti, koristeći isti tip vozila.

Toyota Hilux ima reputaciju jednog od najizdržljivih terenskih vozila, a mogućnosti ovog automobila potvrđene su u ekstremnim vremenskim uslovima kada je ekspedicija britanskog Top Gear-a osvojila najsjeverniju tačku na Zemlji. Na taj način oni su postali prvi ljudi koji su automobilom stigli na Sjeverni pol.

 

Ekipa Extreme World Races odlučila se za još zahtjevniji podvig – putovanje po Antarktiku. Ekspedicija je započela u novembra 2011. i trajala je do februara 2012, a za četiri mjeseca pređen je put od 9.500 km u ekstremnim zimskim uslovima i pri temperaturama i do -50 °C. Ekipa je koristila tri Hilux-a opremljena 3.0 litarskim D-4D motorima, od kojih je jedan imao pogon 6x6.Toyotini pick-upovi dobili su posebne gume kako bi imali veću površinu oslanjanja na snijegu, a podignuto je i podvozje vozila. Za pogon je korištena specijalna mješavina dizela koja ne mrzne na niskim temperaturama, a instalirani su i dodatni rezervoari za gorivo zapremine od 280 litara na standardnim modelima, do 800 litara na Hilux-u sa šest točkova. Prema riječima oranizatora, tokom putovanja po Antarktiku, ni jedno od vozila nije imalo kvar niti bilo kakav tehnički problem.

Datum objave: 02/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook