Naslovna > Automobili > Toyota > Prius > Toyota otkrila detalje Priusa Plug-In Hybrid za evropsko tržište

Toyota

Toyota otkrila detalje Priusa Plug-In Hybrid za evropsko tržište

Na evropsko tržište uskoro stiže Prius Plug-In Hybrid pa je Toyota prije lansiranja otkrila tehnološke pojedinosti.

Već se iz same oznake Plug-In da zaključiti da je autonomija na EV pogon u odnosu standardnu verziju znatno veća.
Cijeli je automobil dizajniran tako da se ostvaruju maksimalne uštede na pogonskoj energiji bez obzira da li se radi o benzinu ili električnoj energiji. Fabrika obećava prosječnu potrošnju od svega 1 litra na 100 km puta. Ako u praksi bude i dvostruko veća sigurni smo da se niko neće žaliti.

 


Električna energija uskladištena je u set baterija kapaciteta 8,8kWh. Za potpuno obnavljanje utrošene energije potrebno je 3h punjenja preko standardne kućne utičnice ili sat manje ako je konekcija izvedena na trofazni brzi punjač.
SUS motor je isti kao u ostalim Toyotinim modelima sa oznakom Hybrid. Radi se 1,8 litrenom benzincu sa Atkinsonovim ciklusom rada. Ukupna snaga elektromotora i SUS motora u sinergiji je 122 KS. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11,1 sekundu dok je maksimalna brzina 162 km/h.

 

 

 


Ono što je posebno bitno jeste podatak o autonomiji na čisto električni pogon a to je vrlo upotrebljivih 50 km. Vozače raduje i informacija da se u EV programu može potegnuti do 135 km/h dok standardna verzija prelaskom 40km/h automatski starta SUS motor. Podsjećanja radi recimo da je autonomija običnog Priusa svega 2 km...
Iako se radi o vozilu prvenstveno namijenjenom umjerenim vozačima većina novinara koja ga je imala priliku testirati tvrdi da su vozački užitci iznad svih očekivanja...

 

 

 

Datum objave: 07/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook