Naslovna > Auto moto sport > Toyota priprema novi Hilux za Dakar 2017.

Toyota

Toyota priprema novi Hilux za Dakar 2017.

Tim iz Južne Afrike u saradnji sa Gazoo Racingom predstavio je novo oružje za pohod na Dakar 2017. Baza je novi Hilux.

Kako to obično biva jedina sličnost sa serijskim modelom je ime i silueta karoserije. Sve ostalo je potpuno drugačije što je i razumljivo jer se skupi takmičarski bolid koristi u izuzetno teškim uslovima eksploatacije. U slučaju uspjeha marketinški efekat je odličan...
Nova Toyota za Dakar dolazi sa centralno smještenim motorom i pogonom na zadnju osovinu što je za mnoge iznenađenje. Uostalom takvo što postalo je trend na Dakaru jer su automobili sa pogonom na samo jednu osovinu lakši a mogu se konstruisati po znatno slobodnijem pravilniku od onog predviđenog za 4x4 bolide.
Ukupna masa od 1.300 kg je upadno manja od prošle Toyote koja je sa pogonom na obje osovine nailaskom na vagu pokazivala 1.915 kg.

 


Ispod karoserije krije se potpuno novi ovjes sa izrazito dugim hodom amortizera. Time se postižu odlična vozna svojstva na pijesku...
U sredini šasije nalazi se V8 atmosferski motor za kojeg konstruktori tvrde da je vrlo elastičan u cijelom radnom opsegu.
Velika je vijest i angažman Nassera Al-Attiyaha koji je već okusio slast pobjede na Dakaru. Što se ostalih vozača tiče tu su von Zitzewitz i De Villiers.


 

Datum objave: 02/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook