Naslovna > Teme > Toyota razvija autonomnu tehnologiju sa firmom NVIDIA

Toyota

Toyota razvija autonomnu tehnologiju sa firmom NVIDIA

Firma NVIDIA poznata je ljubiteljima kompjutera a pogotovo po Intelovim grafičkim kartama. U saradnji sa Toyotom NVIDIA je od sada uključena i u auto - industriju.

U želji da prati sve najnovije trendove u auto – industriji Toyota je stupila u saradnju sa svjetski poznatom firmom NVIDIA koja se bavi proizvodnjom specijalnih čipova i drugih elektronskih komponenti.
Do sada je Toyota bila prilično suzdržana na polju autonomne vožnje ali ne i sasvim pasivna. Da bi se uhvatio korak sa konkurencijom potpisan je Ugovor sa NVIDIA-om koja je baš za tu svrhu razvila platformu NVIDIA Drive PX.

 


Prilikom razvoja platforme korištena su Toyotina iskustva duga 20 godina. Kao što se zna Toyota je prije dvije decenije počela sa razvojem sistema za asistenciju vozaču a čiji je zadatak izbjegavanje ili samnjenje posljedica ako je sudar neizbježan.
NVIDIA je u uskoj saradnji sa Audijem, BMW-om, Mercedes-Benzom, Tesla Motorsom i Volvom. Iz toga se može zaključiti da će do razmjene baze podataka sigurno doći. U tome nema ništa loše. Naprotiv, s tim će se postići međusobno skladnija ''komunikacija'' automobila u javnom saobraćaju pa samim tim i izbjegavanje sudara.

Datum objave: 12/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook