Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Toyota Yaris automobil godine 2012. u BiH
FOTO GALERIJA (42)

UANBiH

Toyota Yaris automobil godine 2012. u BiH

U prisustvu brojnih zvanica iz zemlje i inozemstva sinoć je u auli Termalne Rivijere Ilidža, u organizaciji Udruženja auto-novinara u Bosni i Hercegovini i agencije NewEvent održana 14. po redu manifestacija "Izbor automobila godine".

U finalnom izboru za automobil godine borili su se Audi A6, Chevrolet Aveo, Ford Focus, Peugeot 508, Hyundai Elantra, Toyota Yaris i Volkswagen Passat. Za trećeplasirani automobil proglašen je Hyundai Elantra, dok je Audiju A6 pripalo drugo mjesto, a renomirana titula Automobil godine za 2012. godinu je, prema glasovima žirija, dodijeljena Toyoti Yaris.


"Treća generacija Yarisa, koja je na bh. tržište došla početkom septembra, odnijela je ukupno 44 boda, a koliko je žiri bio jedinstven u ocjenama potvrđuje i podatak da je od sedam članova žirija čak njih šest maksimalnu ocjenu, u ovom slučaju osmicu, dalo novom Yarisu. Obilježje novog Yarisa svakako je i "Touch and go" sistem koji se prvi put primjenjuje u ovom segmentu. Sve čestitke pobjedniku.", rekao je pri proglašenju Seid Teftedarija, predsjednik Udruženja auto-novinara u Bosni i Hercegovini.

 

 

Pored proglašenja automobila godine, tradicionalno su dodijeljena priznanja u još 10 kategorija. U kategoriji PR menadžer nagradu je odnio Senad Trnka, za marku Škoda, dok je prestižnu nagradu Menadžer godine iz prateće industrije osvojio Almir Poljo, za Uniqua Osiguranje. Titulu Menadžer godine iz autoindustrije, prema mišljenju žirija, zaslužio je Ismir Omeragić, Volkswagen BiH.Marka Volkswagen je trijumfovala u dvije kategorije. Automobil koji je svojim kvalitetima zaslužio da ponese titulu Privredno/dostavno vozilo godine je Volkswagen Amarok, dok je nagradu ECO vozilo godine osvoji Volkswagen Passat 1.6 TDI Bluemotion, kao automobil sa izuzetno niskom emisijom CO2.

 

Kompaktni SUV koji je uzdrmao svjetsko, ali i domaće automobilsko tržište te je ujedno odnio i prestižnu nagradu Terensko/SUV vozilo godine je Audi Q3. Za automobil koji se ističe najboljim odnosom uloženo-dobiveno proglašen je Renault Megane Generation Plus u kategoriji Best buy automobil godine. Laskavu Nagradu javnosti, shodno najvećem broju glasova prikupljenih na osnovu jednomjesečne ankete internet-portala Sarajevo-x.com, odnio je Audi A6 sa blizu 13.000 glasova, ujedno drugo plasirani od strane žirija u kategoriji „Automobil godine“.

 

Pokrovitelji 14. po redu Izbora automobila godine i zasebnih kategorija su kompanije DHL International d.o.o. za kategorije Privredno/dostavno vozilo godine i Eco automobil godine, Proming d.o.o. za kategoriju terensko/SUV vozilo godine te oficijelna osiguravajuća kuća manifestacije UNIQA Osiguranje za kategoriju Best Buy automobil godine.Podsjećamo, izbor automobila godine vrši se prema utvrđenim i transparentnim pravilima Udruženja auto-novinara u BiH. Da bi jedan automobil mogao biti kandidovan za Izbor, potrebno je da zadovolji nekoliko uslova od kojih su među najvažnijima da je u toku godine koja je prethodila zvanično predstavljen na tržištu automobila u BiH te da ga je najmanje 80 posto članova žirija imalo priliku testirati te godine. Članovi žirija i mediji koji učestvuju u izboru automobila godine su Seid Teftedarija (Hayat TV), Elvir Zubović (Sarajevo-x.com), Siniša Bajić (Autoshop magazine, BHRT), Jasmin Mržljak (Auto Plus), Almir Grebović (ProAuto) i Muamer Tanović (Dnevni Avaz).

Datum objave: 14/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook