Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Toyota Yaris dobila novi motor i vodom hlađeni izduvni sistem
FOTO GALERIJA (10)

Toyota

Toyota Yaris dobila novi motor i vodom hlađeni izduvni sistem

Toyota je za model Yaris pripremila novi 1.5 litreni motor koji dolazi kao zamjena za dosadašnji 1,33 VVT-i.

Novi Toyotin motor, koji će se kasnije naći i u ostalim modelima najvećeg svjetskog proizvođača automobila, raspolaže sa 1.496 ccm. Maksimalna snaga je 110 KS dok pik obrtnog momenta iznosi 136 Nm pri 4.000 obr/min. To je dovoljno da Yaris iz stanja mirovanja do 100 km/h stigne za okruglo 11 sekundi što je za 0,8 sekundi brže nego sa 1,33 mozorom.

 


Motor je razvijen u skladu sa budućim Euro 6c standardom i normom Real Driving Emission (RDE). Proizvodnja novog, savremenog, agregata odvija se u Poljskoj (TMIP). U tamošnje je pogone uloženo 150 miliona eura što najbolje svjedoči o ozbiljnosti projekta. Uostalom od Toyote smo to i očekivali.
Prva su testiranja pokazala kako novi 1.5 litreni benzinac ima za 12% manju prosječnu potrošnju pa samim tim i manju emisiju štetnih plinova u atmosferu.

 

 

 


Kao zanimljivost trebamo izdvojiti vodom hlađeni izduvni sistem. Takvo je rješenje izvedeno zbog smanjenja štetnih gasova tokom brzih vožnji po autoputu. Naime, u takvim se uslovima, radi smanjenja temperature izgaranja, mora se obogatiti smjesa benzina i vazduha (višak benzina služi za obaranje temperature unutar kompresionog prostora). Izbjegavanjem ubrizgavanja dodatne količine goriva ostvaruju se uštede na potrošnji i emisiji izduvnih gasova što je logična posljedica.
Prvi primjerci Yarisa sa novim motorom na evropskom se tržištu očekuju u prvom kvartalu obe godine.  

Datum objave: 24/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook