Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Toyota Yaris Hybrid

Geneva Motor Show

Toyota Yaris Hybrid

Izložbeni prostor Toyote na Salonu automobila u Ženevi zauzet će i Yaris u hibridnoj izvedbi, koji se odlikuje novim hibridnim agregatom i novom konfiguracijom elemenata u unutrašnjosti

Predstavljanjem potpuno novog Yaris Hybrid-a, kupci B segmenta će prvi put moći da uživaju u tihoj vožnji i niskim emisijama čuvene Toyotine Hybrid Synergy Drive® (HSD) tehnologije. Pametan oblik Yaris Hybrid-a donosi iskustvo vožnje potpunog hibrida, bez bilo kakvih kompromisa.

 

Novi Yaris Hybrid je opremljen novorazvijenim, lakšim i kompaktnijim potpuno hibridnim pogonskim agregatom, koji je kombinacija benzinskog i električnog motora –  sa ukupnom snagom od 100 KS. Velik trud tokom istraživanja i razvoja je doveo do toga hibrida verzija ostane dosljedna originalnim principima Yarisa: mali spolja, velik iznutra. Yaris Hybrid ima najnoviju verziju HSD tehnologije u kojoj su smanjene ključne hibridne komponente. Na primjer, novorazvijeni 1.5 litarski benzinski motor sa Atkinsonovim ciklusom je 16.5 kg lakši i 10% kompaktniji od 1.8 litarske verzije iz Auris Hybrid-a. Manji, lakši hibridni agregat je omogućio Toyotinim inženjerima da zadrže unutrašnji i prtljažni prostor kao u konvencionalnom modelu.

 

Također, novi pogonski agregat će kupcima iz B segmenta ponuditi najniže u klasi emisije CO2, NOx i čestica čađi, kao i minimalnu potrošnju goriva, uz niske ukupne troškove održavanja.Ostale ključne komponente HSD agregata, kao što su elektromotor, kontrolna jedinica snage (PCU) i sklop mjenjača i diferencijala takođe su podvrgnuti smanjenju težine i veličine. Elektromotor je sada 20% kompaktniji, dok je PCU 12% manja od jedinice iz Auris Hybrid-a. Toyotini inžinjeri su takođe smanjili sklop mjenjača i diferencijala  za 6%, što je dovelo do uštede na težini od 11 kg.Posebna pažnja je posvećena smještaju i veličini nikl-metal-hidridne baterije i rezervoara goriva, kako bi putnici uživali u jednakoj udobnosti i veličini prtljažnog prostora. Novi, beskompromisan oblik znači da su baterija i rezervoar goriva sada smješteni ispod zadnje klupe, bez ikakvog uticaja na prtljažnik.

Datum objave: 14/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook