Naslovna > Auto moto sport > Treba nam još brzine!

Lotus

Treba nam još brzine!

Da bi se borio za najviša mjesta na podijumu Lotus treba da poveća trenutnu brzinu svog bolida, smatra Kimi Raikkonen...

Prvi vozač Lotus F1 tima Kimi Raikkonen dao je nekoliko izjava pred početak ovogodišnjeg F1 šampionata i prve trke koja se vozi u Australiji (17.03.2013.)  U ovom pregledu donosimo vam Raikkonenov osvrt na zimska testiranja i predviđanja za početak sezone.

 

„Mada smo imali smo problema tokom zimskih testova, uspjeli smo odvoziti određeni broj krugova. To nije bilo dovoljno, ali sada moramo prihvatiti ovakvu situaciju. Vikend pred nama pokazaće nam ko je uradio najbolji posao preko zime. Ne brinem se da ćemo imati problema s pouzdanošću i kvarom koji nas je mučio tokom testiranja jer smo uspiješno otklonili. Nikada ne možete biti 100 posto sigurni da se nešto neće poći po zlu, ali i prošle sezone smo imali probleme u presezoni koji se nisu ponovili na trkama - zaključio je Raikkonen.

 

Na pitanje u kakvoj je formi Lotusov bolid i šta očekuje od predstojeće sezone ledeni Finac je dodao:”Uvijek želite više i bolje, ali i ovaj bolid je vrlo dobar za početak. U Australiji ćemo vidjeti da li smo i koliko brzi. Svaki segment novog bolida je puno bolji od prošlogodišnjeg, a  prošle godine smo imali jako dobru brzinu. Međutim tada nam to nije bilo dovoljno da osvojimo naslov, nadam se da ćemo ove godine nadoknaditi tu razliku“. Brzina je po njemu i dalje najvažniji segment na kojem trebaju da rade Lotusuovi inženjeri zaduženi za razvoj pogonskog sklopa.

 

“Siguran sam da će nam u ovoj sezoni trebati još brzine. Ako to uspijemo postići i pri tom zadržimo pouzdanost siguran sam da ćemo biti u veoma dobroj poziciji, dovoljnoj za osvajanje najviših pozicija. E21 ima bolji balans i napredniji je u svim područjima. Stabilniji je pri velikim brzinama i ima bolji grip. Osjetno bolje se ponaša i u kišnim uslovima. Osim toga ove godine  bolje poznajem sve momke u timu, znam njihove mogućnosti i znam da su svi spremni da pruže maksimum, maksimuma. Moj zadatak je da im ukažem na prostor u kojem trebamo napredovati, a njihov da to sprovedu u praksu“ zaključio je Kimi Raikkonen.

Datum objave: 11/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook