Naslovna > Automobili > Dacia > Duster > Treća generacija će imati hibridni pogon na sva četiri točka

Dacia Duster

Treća generacija će imati hibridni pogon na sva četiri točka

Sve nove stvari će „treći“ Duster učiniti osjetno skupljim od sadašnjeg. Sada Dacia Duster košta otprilike 15.000 evra, a za verziju 4×4 potrebno je izdvojiti najmanje 20.000 evra...

Priprema treće generacije Dacie Duster krosovera u Evropi već je u punom jeku. Krosover druge generacije je debitovao 2017. godine, a redizajniran je 2021. godine, tako da se premijera nasljednika očekuje 2024. godine. O njemu su se već pojavili zanimljivi detalji. Nakon modela Logan, Sandero i Jogger budući Duster će zamijeniti Global Access (ranije B0) platformu modularnom CMF-B arhitekturom. Ovo obećava pojavu modernih elektronskih sistema, ali Renaultovi inženjeri neće tome prilagoditi tradicionalni pogon na sve točkove (sa prenosnim kućištem, pogonskom osovinom i kvačilom).

 

 

 


Umjesto toga Duster 4×4 će imati poseban elektromotor za pogon zadnje osovine. Takvo rješenje se već dugo koristi, na primjer, na mnogim japanskim modelima. U uslovima pravog off-roada, takav pogon na sve točkove je nedovoljan, ali u Evropi su zahtjevi drugačiji. A Činjenica je da Dustere s pogonom na sve točkove često koriste u snježnim planinama, a u takvim uslovima električni dodatak će biti itekako od koristi.

 

 

 

 

 

Što se tiče izgleda, u trećoj generaciji Duster će poznati dizajn promijeniti u potpuno novi – u brutalnom stilu prošlogodišnjeg koncepta. Prema preliminarnim informacijama, sadašnji 1.0 TCe (100 ks) i 1.3 TCe (130 ili 150 ks) benzinski turbo motori ostaće u evropskoj ponudi, ali više neće biti dizela. Umjesto toga, Dusteri će biti opremljeni hibridnim pogonom E-Tech, koji se sada nudi za modele Renault Clio i Nissan Juke. Uključuje 1.6 benzinski aspirator, elektromotor i robotski mjenjač bez sinhronizatora i kvačila.

Datum objave: 31/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook