Naslovna > Automobili > Audi > Q5 > Treći po redu SUV sa coupe linijom

Audi Q5 Sportback

Treći po redu SUV sa coupe linijom

Novi Audi Q5 Sportback za 2021. godinu je treći coupe SUV ovog njemačkog brenda i kao takav će biti rival modelima BMW X4 i Mercedes GLC Coupe...

Dizajn u potpunosti odudara od standardnog Q5 modela od B-stuba prema zadnjem kraju, odakle počinje zakošena krovna linija i plitko postavljen zadnji vjetrobran, kao i zadnji kraj sa visoko postavljenim branikom i zadnjim vratima. Verzije S-Line su opremljene velikom rešetkom u saćastog oblika i branicima agresivnijeg izgleda.

 

 

 

Audi prvi put nudi OLED tehnologiju osvjetljenja dostupnu u novim zadnjim svjetlosnim grupama. Ovaj sistem će po prvi put omogućiti kupcima da prilagode svjetlosni potpis vozila sa tri različita šablona po izboru. U kabini je kontrolna tabla i prednja četvrtina prenesena iz standardnog SUV modela, na kojoj se nalazi 10,1-inčni „plutajući“ infotainment sistem osjetljiv na dodir i Audi Virtual Cockpit ispred vozača.

 

 

 

 

Zapremina prtljažnog prostora Sportbacka iznosi 510 litara, dok standarni SUV model raspolaže sa 550 litara. Pomicanjem zadnje klupe prema naprijed (opcionalna funkcija) dobija se 570 litara prtljažnog prostora, dol se sklapanjem zadnje klupe tovarni prostor povećava na maksimalnih 1.480 litara. Sve varijante modela Q5 Sportback standardno dobijaju sportski ovjes sa adaptivnim amortizerima kao opcijom uz vazdušni ovjes sa podešavanjem visine u vožnji. Pogonske jedinice su iste kao i u standardnom Q5.

 

 

 

 

U ponudi je dvolitarski TDI četvorocilindarski turbodizelaš sa blagom hibridnom asistencijom od 48-volti. Isporučuje 204 KS pri 400 Nm obrtnog momenta prenoseći snagu na Quattro pogon na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog mjenjača. Uskoro će biti dostupni još jedan dvolitarski TDI i dva dvolitarska benzinska četvorocilindraša. Audi će kasnije predstaviti i šestocilindarsku TDI varijantu uz plug-in hibridnu verziju Q5 Sportback i performansni SQ5 Sportback koga će pogoniti trolitarski TDI agregat od 347 KS. Više detalja oko navedenih pogonskih jedinica biće dostupno početkom naredne godine, a početna cijena Audija Q5 Sportback bi trebala iznositi oko 49.760 eura po jedinici...

Datum objave: 28/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook