Naslovna > Auto moto sport > Tri kandidata za titulu šampiona

Red Bull Air Aace Indianapolis

Tri kandidata za titulu šampiona

Prije zadnje trke koja se vozi u američkom Fort Worthu čak tri pilota konkurišu za titulu najboljeg Amerikanca Michaela Goulian, Čeh Martin Šonka i Australijanac Matt Hall…

Nakon ruskog Kazana u kojem su gostovali u avgustu, najbrži piloti današnjice su prvo polovinom septembra posjetili Austriju, odnosno Wiener Neustadt. Do svoje treće uzastopne pobjede u ovogodišnjem šampionatu u Austriji je došao fenomenalni češki pilot i tako se probio na prvo mjesto u generalnom poretku sa 64 boda. Do tada prvoplasirani Amerikanac Michael Goulian (55 bodova), u Austriji nije osvojio nijedan bod, jer je u prvom eliminacionom  „dvoboju“ zaradio kaznu od dvije sekunde i tako ispao iz konkurencije. Zbog toga ga je u međuvremenu osim Šonke na listi najuspješnijih pretekao i do tada trećeplasirani Australijanac Matt Hall, koji je sa Austrijom skupio 58 poena. Prvu priliku za iskupljenje Michael Goulian je iskoristio na domaćem terenu u Indianapolisu gdje je došao do druge pobjede u ovogodišnjem Red Bull Air Race šampionatu. Podjećamo da se zadnje dvije trke ove godine voze na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Već u kvalifikacijama za Indianapolis vidjelo se da su svi favoriti izuzetno raspoloženi za let, jer su redom ostvarili odlična vremena. Ali već u prvom duelu prve runde nas je dočekalo iznenađenje. Britanac Ben Murphy je odličnom vožnjom eliminisao favorita duela, Japanca Yosihihide Muroyu. Nakon što je Nicolas Ivanoff bez većih problema izborio plasman u narednu rundu, uslijedilo je novo iznenađenje, jer je posljednje plasirani u šampionatu Čileanac Cristian Bolton izbacio Nijemca Matthiasa Dolderera.

 

Da budemo precizniji, Nijemac je sam sebe eliminisao zaradivši dva kaznena boda koja su ga dovela u situaciju da ne može da nadmaši Boltonovo vrijeme. U četvrtom duelu prve runde, krila su ukrstili Francuz Francois Le Vot i Australijanac Matt Hall koji je jedan od tri kandidata za titulu. Hall je bez većih problema izašao na kraj sa Le Votom. Domaći takmičar Michael Goulian je bio odličan i savladao isto tako odličnog Kanađanina Pete McLeoda, koji je prošao dalje zahvaljujući činjenici da je bio najbrži od svih gubitnika. Španac Huan Velarde je bez većih problema savladao Čeha Petr Kopfsteina, kao uvertiru u posljednji duel između drugog Amerikanca Kirby Chamblissa i Martina Šonke koji je trijumfovao na zadnja tri takmičenja i tako istakao kandidaturu za šampiona. No Chambliss je više želio pobjedu i učinio je sve da tako bude. Naprosto, letio je sjajno i Šonka, uprkos činjenici da je u odličnoj formi, nije mogao da ga sustigne.

 

Da Ben Murphy nije slučajno izbacio Muroyu govori činjenica da je u narednoj rundi izbacio još jednog favorita, a u pitanju je upravo Chambliss. Britanac je bio izuzetno raspoložen i nemilosrdan prema protivniku i zasluženo prošao dalje u posljednju rundu. Ivanoff je savladao Velardea bez većih problema i tako se po prvi put u posljednje dvije godine plasirao u finalnu seriju. Kako se približava završnica šampionata, tako je Matt Hall, kao jedan od kandidata za titulu, sve nervozniji. Odličan u kvalifikacijama, u prvoj rundi i u drugoj je letio sjajno, sa mogućnošću ostvarivanja najboljeg vremena na takmičenju. Ipak, živci su uradili svoje i na posljednjem prolasku zakačio je pilon i zaradio kaznu od tri sekunde. Takav poklon Pete McLeod nije propustio i sigurnim letom se plasirao u finale.  U duelu između autsajdera Boltona i iskusnog Gouliana nije bilo iznenađenja, pa je Amerikanac bez većih problema prošao u finale. Ivanoff je letio prvi u završnoj rundi, i zabilježio odlično vrijeme postavivši težak zadatak pred svoje protivnike. Nakon njega je uzletio Goulian, koji je ostvario odlično vrijeme gurnuvši Ivanoffa na poziciju ispod sebe. Iako nije djelovao nervozno jer mu je ovo prvo finale u karijeri, Marphy ipak nije mogao da nadmaši Goulianovo vrijeme, te je na kraju zauzeo četvrto mjesto. Posljednji je letio Pete McLeod, koji se svim silama trudio da ostvari najbolje vrijeme, no uspio je samo da se nađe između Ivanofa i Gouliana, te da se zadovolji drugim mjestom. Ovom pobjedom, Michael Goulian učvrstio se na prvoj poziciji u šampionatu sa ukupno 70 bodova. Iza njega su Martin Šonka sa 65 osvojenih bodova i Matt Hall sa 63. Posljednje takmičenje se održava u Američkom Fort Worthu sredinom novembra. Tada ćemo znati ko je od ove trojice novi šampion ovogodišnjeg Red Bull Air Race šampionata.

Generalni poredak Red Bull Air Race šampionata

 

Mjesto

Pilot

Bod

1.

Michael Goulian (SAD)

70

2.

Martin Šonka (CZE)

65

3.

Matt Hall (AUS)

63

4.

Mika Brageot (FRA)

36

5.

Yoshihide Muroya (JPN)

34

6.

Pete McLeod (Can)

27

7.

Kirby Chambliss (SAD)

25

8.

Ben Murphy (GBR)

22

 

Datum objave: 24/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook