Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Tri milijarde eura za novog Golfa

Volkswagen ulaže u budućnost

Tri milijarde eura za novog Golfa

Volkswagen je objavio da će ga priprema njegovih pogona u Wolfsburgu za proizvodnju osme generacije Golfa koštati nevjerovatnih tri milijarde eura.

Osim modernizacije proizvodnih alata, njemački proizvođač planira obnoviti i centar za dizajn i tehnički razvoj vozila. U Volkswagenu ističu da će odobrena sredstva obezbijediti dugoročnu poslovnu budućnost brenda i omogućiti mu da se postepeno preorijentiše na proizvodnju električnih automobila. Proizvodnja osme generacije Golfa trebalo bi da počne tokom 2019. godine paralelno sa proizvodnjom prvog Volkswagenovog velikoserijskog električnog automobila iz nove I.D. serije, koja je do sada najavljena mnogrobrojnim konceptima.

 

Golf 8 će biti razvijen na unapređenoj MQB platformi, te bi trebalo da bude prosječno 70 kg lakši od aktuelnog modela. Vanjski dizajn će biti blago modernizovan, a enterijer digitalizovan sa većim brojem na dodir osjetljivih komandi. Golf 8 će osim standardnih benzinskih i dizel verzija dobiti i novu laku hibridnu koja će za pogon koristiti 48-voltni električni sistem. Golf 8 neće imati električnu verziju, jer će ta uloga biti prepuštena I.D. kompaktu. 

Datum objave: 03/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook