Naslovna > Automobili > Fiat > Centoventi EV > Tri nova crossovera do 2027. godine

Fiat „supermini“

Tri nova crossovera do 2027. godine

Nasljednik Fiat Pande zadržaće popularnu natpisnu pločicu i biće jedan od tri nova krosovera u Fiat-ovoj gami. Oliver Fransoa je rekao: „Panda mora biti malo robusna, jednostavna, robusna.” dok nagovještava da će Pandina DNK biti ugrađena i u druge modele...

Fiat planira proširenje i modernizaciju asortimana u narednih pet godina, fokusirajući se na manje segmente. Među novim modelima, biće supermini i tri nova krosovera, čiji su dizajni već završeni, što je potvrdio izvršni direktor Oliver Fransoa. Italijanska kompanija se sprema da postane potpuno električni brend do 2027. godine, stavljajući naglasak na pristupačnost, dok sebe opisuje kao "rođaka" Citroenu unutar Stellantisa. Prvi novi model biće supermini veličine Punto-a koji će biti predstavljen 2023. godine. Model neće dobiti ime Punto čime se završava ciklus od tri generacije proizvedenih između 1993. i 2018. Očekuje se da će Fiat supermini dijeliti svoje temelje sa Peugeotom 208, Opel Corsom i nadolazećim Citroenom C3. CMP platforma će omogućiti ICE-powered i BEV varijante, u skladu sa konkurencijom.

 

 

 


Govoreći o Fiatovim urbanim modelima, Oliver Fransoa opisao je 500 i Pandu kao njihove „dvije ikone“. Izvršni direktor je rekao da "ima mjesta za nešto više" u rangu 500 pored 500 i 500X, koji će biti "šik i urban". Govoreći o Pandi, nagovijestio je modernu interpretaciju originala iz 80-ih, ne samo u smislu vanjskog dizajna, već i u smislu „esencijalnog, minimalističkog pristupa“. Ova ideja inspirisala je koncept Centoventi za 2019. i naslijediće ga „barem nekoliko (proizvodnih) automobila“ prema CEO-u.

 


U Evropi, Fiat će se u velikoj mjeri kladiti na EV, proizvodeći potpuno električne verzije svakog novog modela u svojoj ponudi prije nego što na kraju ukine proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Fransoa želi da od Fijata napravi „narodnu Teslu“. Fiat je planirao da ima asortiman samo za EV između 2025. i 2030. godine, a Fransoa je nagovijestio da bi se to moglo dogoditi 2027. ili ranije, želeći od italijanskog proizvođača automobila napraviti „prvi brend za masovno tržište koji će biti samo električni“.

Datum objave: 04/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook