Naslovna > Vijesti > Tri nova modela do 2025. godine

Dacia

Tri nova modela do 2025. godine

Renault je upravo predstavio strategijski plan ,,Renaulution“ u okviru kojeg se navode i planovi za Daciu koja će u narednim godinama dobiti tri nova modela, od kojih će se jedan nadmetati u C segmentu...

Najnovija Renaultova strategija pod nazivom ,,Renaulution“ donosi brojne planove i promjene u narednom periodu u okviru kojih je naravno zahvaćena i Dacia. Pristupačna Dacia će tako do 2025. godine dobiti 3 nova modela, među kojima će se pojaviti i novi veliki SUV. Za sada neimenovani model se kratko pojavio u konceptnom izdanju u videu prilikom predstavljanja ,,Renaulution-a“, izgledajući tvrđe i robusnije od manjeg SUV-a Dustera. Jasno je da serijska verzija neće ovako izgledati, ali svakako raduje pravac u kojem će Dacia ići. Novi SUV će biti 4,6 metara dug, što bi značilo da je oko 28 cm duži od pomenutog Dustera. Kompaktni SUV razvijen je tako da poprimi hibridne i alternativne pogonske sklopove uključujući LPG i CNG.

 

 


Veliku Daciu će pratiti i dva nova modela, od kojih će se jedan pojaviti sljedeće godine, a drugi 2024. godine. Renault grupacija tako želi uspostaviti jači odnos između Dacije i Lade kako bi smanjila troškove smanjivanjem broja platformi sa četiri na samo jednu. Kombinacija dva brenda će do 2025. godine lansirati sedam modela, uključujući i kompaktnu Ladu nedugo nakon lansiranja Dacijinog velikog SUV-a. Zanimljivo, Renault takođe obećava oživljavanje kultnih modela. Okosnicu oba brenda predstavljaće svestrana CMF-B platforma Renault grupacije. Špekuliše se da će Dacia dobiti i novi logo, baš kao što su to učinili Kia i GM, ali detalji oko toga za sada nisu dostupni.

Datum objave: 14/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook