Naslovna > Auto moto sport > Trijumf Quartarara u sjenci tragedije

Moto GP

Trijumf Quartarara u sjenci tragedije

Šesta trka Moto GP šampionata je pripala Fabiu Quartararu, ali je Velika nagrada Italije nažalost obilježena tragičnom smrću Jasona Dupasquiera nakon teške nesreće u kvalifikacijama Moto 3 kategorije...

Velika nagrada Italije je prvi put pripala Fabiju Quartararu, koji je tako trećom pobjedom ove sezone nastavio pohod na šampionsku titulu. Iza njega se na kraju trke našao aktuelni šampion Joan Mir, nakon što je Miguel Oliveira kažnjen zbog nepoštovanja granica staze u zadnjem krugu i morao se zadovoljiti trećom pozicijom. Francuz je zauzeo prvu poziciju nakon nekoliko krugova i zadržao je do kraja trke, iako je na početku izgubio vodstvo od Francesca Bagnaie na Dukatiju. Italijan je nakon preuzimanja prvog mjesta ubrzo napravio grešku koja ga je koštala izletanja sa staze nakon čega je njegova trka bila završena. Prvu poziciju je nakon toga kratko držao Quartararov sunarodnik Johann Zarco, ali je mlađi od dva Francuza vrlo brzo preuzeo Zarca došao u vodstvo.

 

 


Nakon gubitka vodstva Zarca je prestigao Oliveira, a zatim i dvojac na Suzukiju Mir i Rins. Rins je četvrti put u ovoj sezoni izletio sa staze i zadržao epitet brzog vozača sklonog greškama, a ova ga je opet ostavila bez bodova. Četvrtu poziciju na kraju trke je zauzeo Zarco, ispred petog Brada Bindera na KTM-u, dok je šesti bio pobjednik prethodne dvije trke Jack Miller na Dukatiju. Kao sedmi je kroz cilj prošao Aleix Espargaro, a u prvih deset su se našli i Vinales, Petrucci i Rossi. Trka je ipak prošla u sjenci tragedije u Moto 3 kvalifikacijama nakon koje je mladi švajcarski vozač Jason Dupasquier podlegao povrjedama. Vozaču je prije starta trke odata počast. Enea Bastianini je na samom startu trke udario u motor Johanna Zarca, bez većih posljedica po Francuza, a ubrzo nakon toga, u prvom krugu, je Marc Marquez udario u Brada Bindera i izletio sa staze.

 

 


Quartararo je nakon ove pobjede povećao prednost u poretku vozača na 24 boda i ima ukupno 105 bodova. Na drugoj poziciji je njegov sunarodnik Johann Zarco sa 81, a na treću je nakon greške u ovoj trci pao Bagnaia sa 79 poena. Sljedeća trka se vozi 6. juna u Barseloni za Veliku nagradu Catalunye.

Datum objave: 03/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook