Naslovna > Auto moto sport > Trijumfovao Marc Marquez

Moto GP – VN SAD

Trijumfovao Marc Marquez

Dvadesetogodišnji motociklista, slavio je u devetoj trci sezone, Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država u kalifornijskoj Laguna Seci...

Vozač tima Repsol Honda, mladi Španac Marc Marquez, trijumfovao je na devetoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, koja se vozila za Veliku nagradu SAD-a u kalifornijskoj Laguna Seci.

 

To je bila treća pobjeda mladog novajlije u ovoj sezoni, kojom je prednost pred drugoplasiranim u ukupnom poretku šampionata, timskim kolegom Dani Pedrosom, podigao na 16 bodova. Aktulenom svjetskom prvaku, Jorge Lorenzu, Marquez sada bježi 26 bodova.

 

Na samom startu trke, Španac je ima nešto slabiji start na svojoj Hondi, ali se veoma brzo probio na treće mjesto, iza Bradla i Valentina Rossija. Brzo nakon toga, usljedio je i napad na Rossija, koji je bio uspješan, jer je Marquez uspio da ga obiđe.

 

Nakon toga, cilj mu je bio da prestigne i Bradla, a to mu je pošlo za rukom desetak krugova prije kraja trke. Sigurnom vožnjom do kraja, Marquez je stigao do pobjede u svom prvom učešću na legendardnoj Laquna Seci. Njemac Bradl trku je završio na drugom mjestu, sa 2,3 sekunde zaostatka za vodećim.

 

Trka za treće mjesto odvijala se do samog kraja, ali iskusni Valentino Rossi uspio je da odoli svim napadima Alvara Batistute, te je sa svojom Yamahom stigao do treće pozicije. Iza Batistute našli su se Dani Pedrosa te Jorge Lorenzo, koji se još uvijek oporavlja od povreda koje je zadobio na prethodnim treninzima i trkama.

 

U generalnom poretku vodi Marc Marquet sa 163 boda, ispred Dani Pedrose koji ima 147, te Jorge Lorenza koji za drugoplasiranim zaostaje deset bodova. Šampionat se nastavlja 18. avgusta, takođe u Sjedinjenim Američkim Državama, za Veliku nagradu Indianopolisa. 

Datum objave: 22/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook