Naslovna > Auto moto sport > Trijumfovao Sebastian Ogier po peti put
FOTO GALERIJA (20)

Završen Monte Carlo Rally 25-28.01.2018

Trijumfovao Sebastian Ogier po peti put

Monte Carlo Rally je poznat po nepredvidivim vremenskim uslovima koji se jako razlikuju po etapama i zadaju glavobolje vozačima i ekipama, naročito kod izbora pneumatika.

Na 21 etapi ove godine najbolje se snašao Sebastian Ogier iz Ford M Sport tima i započeo odbranu prošlogodišnje  titule svjetskog prvaka u World Rally Championship. Njegova Ford Fiesta se pokazala kao neuhvatljiva za ostale učesnike a Sebastianu donijela petu uzastopnu pobjedu  na domaćem terenu. Još u četvrtak je napravio prednost od 14.9 sekundi ispred Toyote Gazoo Racing i prošlogodišnjeg timskog kolege Otta Tänaka. Iako je na haotičnoj prvoj etapi punoj snijega i leda popularni Seb imao okret na stazi, uspio je sačuvati prisebnost  i nastaviti kao vodeći. Na specijalnoj etapi dugoj 29.16 km  (SS9 Agnières-en-Dévoluy – Corps)  napravio je više od minute prednosti uprkos oštećenju prednjeg lijevog točka. Sam Tänak je izjavio da je uspio pobjediti na SS10 ali nije imao šanse da stigne Sebastiana zbog promjenljivih vremenskih uslova od etape do etape i vrlo klizavog asfalta na posljednjim dionicama. Dani Sordo je svoj Hyundai i20 smjestio u rupu pored puta, a Yari Matti Latvala je drugu Toyotu držao na repu timskom kolegi Tänaku.

 

Prošlogodišnji vicešampion Thierry Neuville je sa Hyundaijem imao nesreću i pao u poretku na osmo mjesto izgubivši 4 minute za vodećima, ali se uspio vratiti u takmičenje i u jurnjavi do cilja postigao najviše pobjeda po etapama. Andreas Mikkelsen je još u petak imao problema sa Citroenovim alternatorom, ali se vratio u takmičenje po Rally 2 pravilima i uspio postići 3 poena za 3. mjesto na powerstage etapi.
Poredak na kraju subotnjeg dana i SS13: Ogier 3h30m30.9s, 2.Tänak +33.5s, 3.Latvala +1m32.7s, 4.Lappi +4m38.5s, 5.Meeke +4m40.1s . Do kraja takmičenja stvari se nisu puno mjenjale na prva 3 mjesta, pa je Ogier zabilježio prvu pobjedu ove godine. Podijum na kraju Monte Carlo Rally takmičenja je izgledao ovako:
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrasia    FORD FIESTA WRC
2. Otta Tänak/ Martin Jarveoja          TOYOTA YARIS WRC     +58.3 sek
3. Jari  Matti Latvala/Miikka Anttila   TOYOTA YARIS WRC     +1 min 52 sek

Chriss Meeke/ Paul Nagle posada sa Citroenom je završila četvrta, a sjajnim vožnjama na zadnjim etapama Thierry Neuville je pokazao vozačke kvalitete i uspio stići na četvrto mjesto u generalnom poretku relija i za samo jednu sekundu biti ispred petog Elfina Evansa sa Fiestom. U WRC2 kategoriji prva 3 mjesta su uzele Škode Fabije F5, a koliko je bila dobra vožnja pobjedničke posade Jan Kopecky/ Pavel Dresler govori podatak o 16 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog i 10. mjesto u generalnom plasmanu takmičenja.

Toyota može biti zadovoljna debitantom u njihovom timu Ottom Tänakom, koji je najavio lov na bivšeg timskog kolegu Ogiera, ali i na titulu. Francuz Sébastien Ogier je na kraju izjavio: “Bio je ovo težak vikend. Često na Monteu imate teške uslove, ali ovaj put je bilo ekstremno. Nikad se nisam toliko borio sa izborom guma,a li smo na kraju ipak napravili najmanje grešaka od svih ostalih i uspjeli pobjediti”

Datum objave: 29/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook