Naslovna > Auto moto sport > Trka na novom kontinentu

WRC - Mexico

Trka na novom kontinentu

Nakon tri završene WRC trke, ubjedljivo vodi Sebastien Ogier sa 77 bodova, dok su iza njega na drugom mjestu nalazi Mads Ostberg sa 39, dok treće mjesto dijele Andreas Mikelsen i Dani Sordo sa 33 boda …

Poslije dva zimska takmičenja u Monte Karlu i Švedskoj, tradicionalno meksički reli donio nam je toplo vrijeme što nije bio slučaj u prethodne dvije, više nego uzbudljive trke. Nakon mokrih i zaleđenih staza, najbolji reli vozači, sve svoje vozačko iskustvo pokazali su na makadamskoj podlozi. Kao i prethodnih godina trka je vožena u planinama iznad mjesta Leon, pri čemu je najveći izazov za takmičare i mehaničare predstavljala velika nadmorska visina ali i nestandardno dugački brzinski ispiti.

 

U programu Rally Mexica 2016. vožene su 21 dionice ukupne dužine 399.6 kilometara. Ove godine, prijavljeno je samo 30, a od toga 13 u automobilima specifikacije WRC. Odmah nakon ceremonije otvaranja, praćene muzikom, plesom i vatrometom, vožen je prvi brzinac po stazi koja dijelom prolazi kroz tunele. Najbolje se snašao Sebastien Ogier koji je iza sebe na nekoliko sekundi ostavio Thierry Neuville i Jari Matti Latvalu. Sljedećeg dana, Rally Mexico je pokazao svoju pravu stranu i ono po čemu je poznat, nepredvidivi makadamski putevi, po kojima se nalazi klizav šljunak.

 

Finac Latvala je u svom Volkswagen Polu znao kako da nepredvidivu podlogu iskoristi u svoju korist i nakon kompletiranih 6 brzinaca našao se na prvom mjestu, sa prednošću od 21 sekundu iza drugoplasiranoga Ogiera i 33 sekunde iza trećeplasiranoga Dania Sordoa. Najgore je prošao Neuvill koji je izlijetanjem sa staze, na svom Hyundaiu i20 polomio suspenziju i na taj način okončao takmičarski dan. Nakon kompletiranih 10 dionica ništa se značajnije nije promijenilo, osim što je vodeći Latvala povećao svoju prednost ispred konkurenata.

 

Subotnji i najduži takmičarski dan, donio nam je 8 brzinaca i 152 kilometra uzbudljivog relija. Kao i prethodnih dana najviše je profitirao Finac Latvala uvećavši svoju prednost ispred Ogiera, koji je za vodećim kasnio više od jedne i po minute. Trećeplasirani se zadržao Sordo a iza njega na četvrtom mjestu našao se Mads Ostberg i na petom Hayden Paddon. Finalni dan meksičkog relija prošao je u znaku Ogiera, a dvedeseta i rekordna WRC dionica od 80 kilometara pravi je test vozačke sposobnosti koju je on znao iskoristiti i smanjiti prednost iza vodećeg Latvale. Na završnom 21. brzincu koji je donosio dodatne bodove nije bile previše uzbuđenja. On je pripao Ogieru kojem je ovo treća uzastopna pobjeda na Power Stage, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu u generalnom plasmanu. On se zaostatkom preko jedne minute našao iza Latvale kojem su toko tri dana takmičenja prijali meksički putevi. Treći je bio Dani Sordo a iza njega sljede Mads Ostberg i Hayden Paddon.

 

Nakon tri završene WRC trke, ubjedljivo vodi Sebastien Ogier sa 77 bodova, dok su iza njega na drugom mjestu nalazi Mads Ostberg sa 39, dok treće mjesto dijele Andreas Mikelsen i Dani Sordo sa 33 boda. Slijedi mjesec i po dana odmora a potom se Svjetski reli šampionat seli na puteve Argentine.

Datum objave: 07/03/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook