Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Trkački automobil sa grijanim vjetrobranom i klima uređajem

BMW M4 GT4

Trkački automobil sa grijanim vjetrobranom i klima uređajem

Kompatibilan sa svim GT4 trkaćim serijama širom svijeta, novi trkaći automobil će ući u proizvodnju u oktobru za timove koji će moći platiti neto cijenu od 187.000 €...

2022. je naporna godina za BMW u smislu lansiranja proizvoda jer bavarski brend čini sve kako bi na pravi način proslavio 50 godina svoje M divizije. Grana motosporta je takođe prilično aktivna jer je osim prototipa Le Mans Daytona (LMDh) sada otkriven  i novi M4 GT4. U svojoj drugoj generaciji, trkački automobil pozajmljuje lagani krov i zadnje krilo od bolje GT3-spec mašine. Na stazi izgleda brzo i mirno zahvaljujući sveobuhvatnom aero kompletu koji sadrži džinovski prednji difuzor koji bi lako mogao poslužiti kao snježni plug. Prednji kanaderi i mišićavi bočni pragovi su znakovi da ovo nije tipičan M4, a posebno je očigledno unutar ogoljele kabine zbog čega CSL drumski automobil izgleda „civilizovano“ u poređenju s njim.

 

 

 


Iako se radi o namjenski napravljenom automobilu, 2023 M4 GT4 i dalje ima nekoliko pogodnosti koje ne biste nužno očekivali. Glavni od njih su klima uređaj, grijano vjetrobransko staklo i ventilisano Recaro sjedište, a sve se nudi kao standardna oprema. Još jednu zanimljivost predstavljaju prirodna vlakna koja se koriste za neke unutrašnje i vanjske dijelove. Treba spomenuti i volan sa osvijetljenim komandama koje su napravili stručnjaci za hardver za sim trke iz Fanateca.

 

 

U zavisnosti od propisa, redni „šestak“ motor može da izbaci 543 KS i 650 Njutn-metara obrtnog momenta, sve to na zadnju osovinu uz pomoć ZF sedmostepenog automatskog mjenjača i LSD-a. Visoko konfigurabilan, M4 GT4 ima sistem kontrole vuče, tri H&R opruge i pet nivoa podesivosti stabilizatora.

Datum objave: 21/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook