Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Trojka nad trojkama
FOTO GALERIJA (13)

Novitet - Audi A3

Trojka nad trojkama

Treća generacija „trojke“ usklađena je sa aktuelnim dizajnerskim trendovima, oplemenjena kvalitetnijim enterijerom i nakrcana najsavremenijom opremom, o kakvoj se do sada moglo samo sanjati u kompaktnoj klasi...

U susret martovskom sajmu automobila u Ženevi i predstavljanju novog Audija A3, njemački proizvođač je pustio na internet prve fotografije treće generacije njegovog kompakta. Kako se i očekivalo, dizajn nove „trojke“ snažno se oslanja na Audi A3 Concept, koji je predstavljen na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi.

 

 

 

 

U razvojnom putu od koncepta do komercijalnog modela novi A3 je izgubio određenu dozu atraktivnosti, ali i dobio neophodnu ozbiljnost. Sve u svemu, riječ je o još jednom prepoznatljivom Audiju sa velikom „single frame“ maskom, dinamičnim tijelom i trendovskim LED svjetlima, koja su postala neizostavni detalj aktuelnih modela iz Ingolstadta. Puno više novina donosi enterijer, koji se dizajnerski snažno oslanja na neka rješenja iz A1 i Q3 modele. Novi A3 veoma lako bi mogao postati primjer kako na najbolji način pomiriti estetiku i funkcionalnost u kompaktnoj klasi.

 

 

 

 

Posebnu pažnju zaslužuje centralni greben, koji je znatno rasterećen u odnosu na prošlu generaciju. MMI sistem je sada dobio poziciju na vrhu grebena, dok je njegova sredina iskorištena za smještanje jednostavnog klima-uređaja i nekoliko najbitnijih prekidača. Komande MMI-ja su povučene iza ručice mjenjača, a ispred nje su ostavljena dva utora za čaše i sitnice. Za razliku od komandi na centralnom grebenu, koje će od vlasnika nadolazećeg A3 tražiti određeno privikavanje, upravljač i instrumenti dolaze u manje više sličnom konceptu. Jedina primjetna razlika u instrumentima je izostanak analognih pokazivača za temperaturu motora i nivo goriva, koji su integrisani u obrtomjer i brzinomjer, da bi ustupili prostor većem info-displeju. Ipak, razlika ima i one se prvenstveno ogledaju u novim grafičkim rješenjima digitalnih pokazivača, koji teže maksimalnom rasterećivanju vozača i bržem pristupu bitnim informacijama. Od novih elemenata serijske i dodatne opreme koja je od sada dostupna u Audiju A3 izdvajaju se Google internet navigacija, projekcija najvažnijih podataka na vjetrobranskom staklu, te sistem infracrvenog nadzora puta u noćnoj vožnji. Interesantno je da je klasična ručna kočnica zamijenjena tradicionalistima ne tako zanimljivom električnom. Kakva će biti struktura pogonskih agregata kod nove „trojke“, te da li će biti promjena u sistemu vješanja i upravljanja, biće poznato tek nakon Ženeve, kada Audi namjerava pokazati sve ostale adute novog A3. 

Datum objave: 02/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook