Naslovna > Vijesti > Turismo Competizione, povratak legende

Abarth

Turismo Competizione, povratak legende

Ova skraćenica otjelotvoruje sposobnost brenda Abarth da kombinuje udobnost automobila za svakodnevnu upotrebu sa svojim sportskim karakterom čineći ga pogodnim za putovanja i spremnim za trke preko vikenda...

Ova godina označava 60. godišnjicu modela Fiat-Abarth 850 TV, prvog Škorpiona koji je nosio Turismo Competizione skraćenicu, otkrivajući svoj dvostruki karakter samim imenom. Danas, isti istorijski nazivi – Turismo i Competizione – predstavljaju obilježja dvije verzije novog modela Abarth 595, ikone brenda Škorpion koji savršeno otjelotvoruje dvije duše brenda: stil i performanse. Abarth nastavlja da raste: nakon izuzetno pozitivne 2020. sa povećanjem tržišnog udjela od skoro 50% u poređenju sa 2019. godinom, pozitivni trend u Evropi je potvrđen u prva 4 mjeseca 2021. godine zahvaljujući novoj gami Abarth 595 za 2021. i osvježenim modelima 595 Turismo i 595 Competizione.

 

 


Performanse koje podižu adrenalin, zvuk auspuha, prepoznatljivi dizajn i uživanje u vožnji su i dalje tajne uspjeha malog superautomobila brenda Abarth, koji nastavljaju buditi bogata osjećanja, i na putu i na stazi, isto kao i Fiat-Abarth 850 TC iz 1961. godine, autentična posebna serija koja je podjednako savršena i za svakodnevnu upotrebu i za trkanje na stazi, i koja sada slavi svojih „prvih 60 godina“. Svojim imenom i svojim duhom, modeli 595 Turismo i 595 Competizione stoga podsjećaju na jedno od najpoznatijih kreacija Karla Abarta. 1961. godine, on je preobrazio tihi porodični automobil u praktičnu, laganu i brzu trkačku zvijer koja je osvojila mnoga evropska takmičenja.

 

 


Modeli Abarth 595 Turismo i Abarth 595 Competizione, dostupni kao hečbek i kabriolet sa električnim krovom, su dizajnirani sa dvije različite ciljne grupe u vidu. Zahvaljujući specifikacijama nivoa opreme, ova dva modela imaju moćan karakter, koji ih čini jedinstvenim. 595 Turismo je omaž stilu i udobnosti koji je tipičan za italijanska gran turismo vozila, namijenjena onima koji žele da se izdvajaju svojim stilom, onima koji vole grad, ali žele da ga iskuse u stilu. 595 Competizione je namijenjen puristima, onima koji vole performanse i sportski karakter bez ograničenja, one koji žele da uživaju na putu na isti način kao i na stazi, one koji se nikada ne predaju da pretvore putovanje u izuzetno iskustvo.

 

 


Specifikacije za standardnu verziju su opsežne, uključujući novi 7-inčni radio sa ekranom osjetljivim na dodir, polieliptična prednja i dnevna duga svjetla, sistem kočenja visokih performansi koji je specifičan za Abarth, i dugme da se izabere „Scorpion“ režim vožnje za vožnju sa maksimalnim obrtnim momentom, kalibracijom servo volana i boljim odzivom motora na papučicu gasa. Plus, kako bi se odala počast sportskoj istoriji brenda Abarth, 595 Competizione ima nekoliko istorijskih detalja u dizajnu: nova mat Blu Rally plava boja sa modela Fiat 131 Abarth Rally iz 1970-ih i nove 17-inčne alu felne, koje podsjećaju na one sa modela Lancia Delta Rally Integrale iz 1990-ih. Ispod poklopca motora je 1,4-litarski T-Jet motor koji zadovoljava Euro 6D-Final standard, sa dva nivoa snage – 165 KS u modelu Turismo i 180 KS u Competizione, isti onaj na kome su zasnovani motori automobila koji se takmiče u Formula 4 šampionatima u Italiji i Njemačkoj.

Datum objave: 22/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook