Naslovna > Automobili > Lada > Granta > U 2022. bez vazdušnih jastuka i ABS-a

Lada Granta Classic

U 2022. bez vazdušnih jastuka i ABS-a

Naravno, ova verzija je mnogo jeftinija od normalne Grante koja je ranije bila dostupna. Cijena je pala za 103.000 rubalja (1.750 evra) i sada počinje od 658.300 rubalja (11.170 evra) koristeći trade-in šemu i Ladin vlastiti finansijski kreditni program. Niža tražena cijena ga čini najjeftinijim novim automobilom koji danas možete kupiti u Rusiji...

AvtoVAZ je u teškoj situaciji jer je Renault odlučio prodati svoj kontrolni udio u kompaniji Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore Rusije (NAMI). Zbog sankcija koje su Rusiji uvedene u svjetlu rata u Ukrajini, nakratko je obustavljena proizvodnja automobila. Sada su operacije nastavljene, ali Granta je samo sjenka svog nekadašnjeg sebe zbog nestašice dijelova. Lada Granta Classic 2022 nema ključne sigurnosne karakteristike koje su uzete zdravo za gotovo u posljednjih nekoliko decenija. Mali sedan se pravi bez ABS kočnica i vazdušnih jastuka. Osim toga, nedostaje mu elektronski sistem kontrole stabilnosti i zatezači pojaseva.

 

 

 


Kao da to već nije bilo dovoljno, motor koji pokreće vozilo više nije u skladu sa propisima Euro 5 – koji su već zastarjeli – jer atmosferski 1,6-litarski agregat sa 90 KS zadovoljava samo Euro 2. Podsjetimo se da je stupio na snagu 1996. godine, i dok se proizvođači automobila pripremaju za Euro 7, Granta je zaglavila u prošlosti. Prema zvaničnom saopštenju za štampu, Granta je "spremna za multimediju sa četiri zvučnika", što znači da će kupci morati da instaliraju sopstvenu glavnu jedinicu. Ima centralno zaključavanje i putni računar, zajedno sa električnim prednjim prozorima i grijanim i sklopivim retrovizorima. Prodaje se kao limuzina, liftback i karavan, automobil se vozi na standardnim čeličnim naplacima od 14 inča, a uskoro će biti u ponudi i opcioni set od legure od 15 inča.

Datum objave: 23/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook