Naslovna > Automobili > Lexus > RC > U čast čuvene trkačke staze

Lexus RC F

U čast čuvene trkačke staze

Lexus je pripremio specijalnu seriju svog modela RC koja će biti izrađena u samo 60 primjeraka...

Lexus je još 2014. godine svom modelu RC dodao i sportsku varijantu F kako bi „stao na crtu“ njemačkim zvijezdama BMW M4, AMG C63 i Audiju RS5. Ove godine izašla je varijanta Track, koja je trebala otkloniti sve nedostatke RC F modela. Za 2021. godinu Lexus je odlučio ponuditi nadogradnju pod nazivom RC F Fuji Speedway Edition. Proizvodnja će biti ograničena na samo 60 primjeraka, kao i prošlogodišnja varijanta Track. Fuji Speedway Edition odaje počast kultnoj stazi za trke u podnožju istoimene planine u Japanu, sa mnoštvom unaprijeđenih karakteristika RC F modela kako bi se poboljšale njegove karakteristike.

 

 

 

Pogonski, priridno aspirisani V8 agregat zapemine pet litara ostaje nepromijenjen i kao takav nastavlja da isporučuje 472 KS pri 535 Nm obrtnog momenta. Ostala unapređenja uključuju smanjenje ukupne težine vozila (ne navodi se još uvijek za koliko tačno), karbonsko-keramički Brembo kočioni sistem, titanijumski izduvni sistem i obilna upotreba aerodinamičkih zahvata i karbonskih vlakana. Prema Lexusu ova unapređena varijanta bi trebala dostizati brzinu od 96 km/h za oko 3.96 sekundi.

 

Za ovu seriju će biti dostupne samo dvije karoserijske nijanse: Arctic Blast Stin ili Cloudburst Gray. U kabini će se nalaziti sjedišta od crvene kože sa akcentima od Alcantare i ornamentima u obliku karbonskih vlakana. Svaki model RC F Speedway Edition dolazi sa MSTR specijalnim ručnim satom sa oznakama serije.

 

 

Nova modelska godina donosi sa sobom i novu opremu za RC F. Android Auto podrška je od sada dostupna, zajedno sa Amazon Alexa i Apple CarPlay aplikacijama. Ostale standardne karakteristike za nadolazeći RC F uljučuju nadgledanje mrtvog ugla sa upozorenjem na saobraćaj pozadi, retrovizore sa grijačima i vozačko sjedište sa opcijom memorisanja koje se ne nalazi u modelu Fuji Speedway Edition. Lexus nije otkrio informacije oko cijena, tako da za njih ipak treba sačekati datum zvanične prezentacije...

Datum objave: 11/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook