Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > U čast velikog reli uspjeha

Mini Cooper

U čast velikog reli uspjeha

Mlađa sestra vozača Formule 1 Sterlinga Moss, Pat Moss, ostala je upamćena po velikim uspjesima na automobilskoj sceni, a svakako jedan od najvećih dogodio se prije 60 godina kada je ostvarila veliku pobjedu na Tulip reliju, u čiju čast je Mini pripremio specijalno izdanje…

Mini je svoju prvu međunarodnu pobjedu u reliju ostvario davne 1962. godine. Ono što je posebno interesantno za ovaj događaj jeste sam vozač koji je tada upravljao vozilom – Pat Moss. Naime, riječ je o mlađoj sestri sjajnog F1 vozača Sterlinga Mossa, koja je ostvarila ovaj nevjerovatan podvig u sportu u kojem dominiraju muškarci. Mini sada, šezdeset godina kasnije, predstavlja specijalno izdanje Pat Moss Edition. Nekoliko vizuelnih nadogradnji krasiće ovo izdanje koje su to da odaju počast Pat Moss i Tulip reliju, kojeg su ona i njen kopilot Ann Wisdom osvojile.

 

 

 


Mini će ponuditi Pat Moss Edition sa svojim jedinstvenim dvobojnim kombinacijama krova. Što se tiče karoserijskih boja, specijalno izdanje se nudi u Pepper White ili Midnight Black boji, sa crvenim poklopcima ogledala bez obzira na primarnu boju eksterijera. Motivi istorijskog relija zajedno sa potpisom Pat Moss prostiru se cijelom karoserijom, ali isto tako i u enterijeru automobila. U SAD-u će se Pat Moss Edition nuditi kao John Cooper Works sa tvrdim krovom dok će za ostala tržišta dolaziti kao Cooper S, takođe sa tvrdim krovom. Knjige narudžbi otvaraju se ovog mjeseca, a cijene za sada nisu poznate. Ono što znamo jeste da Mini planira da proizvede samo 800 Pat Moss Edition modela na globalnom nivou.

 

Datum objave: 08/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook