Naslovna > Vijesti > U Norveškoj potpuna dominacija EV

2020. godina

U Norveškoj potpuna dominacija EV

Kako prenose lokalne specijalizovane organizacije, u 2020. godini Norveška je postala prva zemlja u kojoj preko 50% prodatih novih vozila ide u korist električnih vozila…

Elektrifikacija u Norveškoj napredovala je brzinom munje, a dodatno je ubrzana u decembru 2020. godine kada je postavljen novi rekord. Broj novih registracija elektrifikovanih vozila povećao se za 198% u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 17,910 vozila što čini 87,1% od ukupne prodaje. Sada kada je 2020. godina iza nas možemo vidjeti da je Norveška postala i prva zemlja u kojoj preko 50%, tačnije 54,3% novih vozila odlazi u korist električnih automobila. Da stvar bude još ,,zelenija”, ukoliko se ovoj grupi dodaju i plug-in hibridi onda govorimo o čak tri četvrtine prodaje (74,8%).

 

 


U decembru je u potpunosti dominirao Tesla sa Model 3 automobilom sa 4,232 nove registracije. Ovaj izvanredan rezultat uzrokovan je naravno Teslinim neredovnim rasporedom isporuke. Samo 341 registracija bila je u oktobru i novembru, a ukupno 4,573 u posljednjem kvartalu prošle godine. Bez obzira na to Model 3 je nadmašio Volkswagenov ID.3 za mjesec, ali takođe i za cijelu godinu sa 7,770 registracija. ¸Ozbiljan rast prodaje električnih vozila svakako se može pripisati i subvencijama od strane države. Za razliku od automobila sa SUS motorima, ekološki prihvatljiviji automobili se nude sa raznim poreskim oslobađanjima, zbog čega se nameću kao racionalan izbor za državljane Norveške. 

Datum objave: 08/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook