Naslovna > Auto moto sport > U odijelu s krilima kroz krater aktivnog vulkana

„Đavolja kuća“

U odijelu s krilima kroz krater aktivnog vulkana

Jedan od najuspješnijih letača sa „krilatim odijelom“ na svijetu, Sebastian Alvarez, upisao se u istoriju kao prva osoba koja je uspjela uletjeti i izletjeti iz kratera aktivnog vulkana. Svoj spektakularni let uspješno je izveo u regiji Araucania u svom rodnom Čileu...

Poznat po pomjeranju granica i redefinisanju onoga što je moguće uraditi u odijelu s krilima, bivši vojni pilot je proveo cijelu godinu pripremajući se za let kroz krater jednog od najopasnijih vulkana u Čileu. Alvarez je kao lokaciju savršenu za projekat označio vulkan Villarica, koji ne samo da ima veliki krater prečnika većeg od 200 metara već i okruženje koje oslikava prirodne ljepote njegove rodne zemlje. U mjesecima koji su prethodili letu Alvarez je proveo dosta vremena na vulkanu, kako bi saznao što više o stubovima dima, pritisku zraka i brzini vjetra.

 

 

 

 

 

 

Takođe je morao izvršiti brojne kalkulacije kako bi bio siguran da će uspješno uletjeti i izletjeti iz velikog kratera pri nevjerovatno velikoj brzini. Pored proučavanja vulkana, Alvarez je proputovao diljem Evrope i Južne Amerike te izveo oko 500 skokova u sklopu priprema za svoj nevjerovatni podvig. Kada je osjetio da je spreman za realizaciju projekta, počeo je čekati na savršene uslove.Pošto je vulkan Villarica jedan od najopasnijih u Čileu i često eruptira, ključan je bio odabir pravog trenutka. Nakon što je dobio zeleno svjetlo, morao je osigurati postizanje odgovarajućeg smjera leta i brzine kada iskoči iz helikoptera. Zatim je u krilatom odijelu izveo manevar kakav se izvodi pri slijetanju, što mu je omogućilo da siđe oko 10 metara duboko u vulkan, prije nego je izletio vani brzinom od 180 kmh. „Za one koji ne znaju ništa o odijelima s krilima, Seba je u suštini svojim tijelom uletio u aktivni krater i izletio iz njega. Samo svojim tijelom, bez motora, uz pomoć tek malo tkanine“, rekao je Dani Roman, koji je Alvareza snimao u akciji. „Vulkan se na mapuche jeziku [jedan od autohtonih jezika ove regije] zove Ruka Pillan, što u prevodu znači 'đavolja kuća'. Osjećao sam se kao da idem pravo u pakao, a istovremeno sam želio da to doživim i izletim napolje“, otkrio je 36-godišnji Alvarez, poznat po nadimku „El Ardilla“ (vjeverica). „Osjećaj ulaska u 'đavolju kuću' bio je jedna od najstrašnijih, najopasnijih i najčudnijih stvari koje sam doživio. Prvo sam morao razgovarati s vulkanom, jer vulkan radi ono što želi. Da sam napravio grešku, mogao sam ostati tamo“, dodao je.

Datum objave: 03/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook