Naslovna > Automobili > Infiniti > QX55 > U pohod sa coupeovskom formom

Infiniti QX55

U pohod sa coupeovskom formom

Sa novim QX55 modelom Infiniti je u potpunosti osvježio liniju crossovera prije svega zahvaljujući coupeovskoj liniji koja postaje sve popularnija...

Nakon godinu dana teasera, Infiniti je konačno predstavio potpuno novi QX55 i to sa znatno drugačijim izgledom. Iako dijeli mehaniku i dizajn enterijera sa QX50 modelom, coupeovski izgled je podsjetio na FX SUV model koji je debitovao još 2003. godine. Iako je ovaj trend razvijanja SUV coupea sa četvero vrata prvenstveno bio rezervisan za njemačku trojku, u istom pravcu su krenuli i ostali proizvođači među kojima se sada pridružio i Infiniti sa QX55 modelom.

 


,,Na scenu smo krenuli prije skoro 20 godina sa FX modelom, a potpuno novi QX55 vraća nas nazad, blizu duše brenda i pokreće nas naprijed“ – istakao je predsjednik Infinitija Peyman Kargar. Kako je QX55 unutar porodice postavljen iznad QX50 modela, tako će biti i nešto bogatije opremljen. Kupcima će biti ponuđeni sljedeći paketi opreme: sportski Luxe i Essential, te Sensory u kojem će da preovladavaju kvalitetni drveni materijali. Unutrašnjost novog Infinitija dolazi sa duplim ekranima na centralnoj poziciji, od kojih je gornji 8-inčni i prikazuje multimediju, a donji 7-inčni služiće za razne kontrole u samom vozilu. Putnici na zadnjoj klupi takođe će imati razloga za zadovoljstvo zahvaljujući kliznoj klupi koja se pomjera i do 15 cm, te će na taj način sebi obezbijediti dodatni prostor za noge.

 

 


Što se tiče samog pogona, u ponudi će se na početku naći jedino 2,0-litarski turbobenzinac koji isporučuje 268 konjskih snaga i maksimalnih 380 Nm obrtnog momenta. Za transmisiju će se brinuti CVT mjenjač, koji snagu prenosi na sva četiri točka. Ovaj sistem pogona u normalnom režimu vožnje prenosi 100% snage na prednju osovinu, ali ima mogućnost da prebaci do 50% obrtnog momenta i na zadnje točkove kada je to potrebno. Za sada nisu poznate cijene, ali ukoliko se uzme u obzir da će QX55 biti nešto skuplji od QX50 modela, onda se može zaključiti da će početna cijena biti oko 43,000 američkih dolara.

Datum objave: 18/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook