Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLC > U prodaji prvi plug-in na vodonik

Mercedes

U prodaji prvi plug-in na vodonik

Njemački proizvođač je ozvaničio prodaju svog SUV modela, GLC F-Cell, ovaj automobil dolazi sa pogonom na vodonične gorive ćelije, a uz to je baterije moguće dopuniti i preko strujne utičnice...

Mercedesov novi SUV spada u alternativna pogonska rješenja ovog proizvođača, koji je između ostalog u septembru predstavio električni SUV EQC, a mjesec dana kasnije i dva plug-in hibrida, da bi nedavno počela prodaja i GLC F-Cell modela sa pogonom na vodonik. Ovaj model potrebnu energiju za kretanje dobija od vodoničnih gorivih ćelija, ali je proizvođač ostavio mogućnost da se baterije zadužene za pogon elktromotora, mogu puniti pomoću električne energije iz strujnih utičnica. Uzevši ovu činjenicu u obzir, ovaj model se takođe može svrstati u plug-in hibridne automobile, ali bez dizel ili benzinskih agregata.

Hibridni režim rada, GLC F-Cell modelu će omogućiti da pređe do 478 km, sa ponim rezervoarom vodonika od 4,4 kg, a za punjenje rezervovara je potrebno svega 3 minuta. Ovo je svakako velika prednost u odnosu na čisto električne automobile, čije vrijeme djelimičnog punjenja baterija iznosi oko 20-ak minuta i to na brzim punjačima. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 13,5 kWh, ovaj Mercedes u čisto električnom režimu vožnje, može da pređe do 51 km sa potpuno napunjenim baterijama. Elektromotor je u stanju da isproči 211 ks, a nalai se u zadnjem dijelu vozila. Vozaču na raspolaganju stoje 4 režima rada pogonskog sistema: Hybrid, F-Cell, Battery i Charge. U Hybrid modu vozilo dobija snagu kako iz gorivnih električnih ćelija, tako i iz pogonske baterije. Prve isporuke Mercedesa GLC F-Cell počele su u velikim nemačkim gradovima koji već imaju razvijenu mrežu stanica za punjenje rezervoara vodonikom, kao što su Berlin, Hamburg, Frankfurt, Štutgart, Minhen, Keln i Dizeldorf.

 

Datum objave: 20/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook