Naslovna > Automobili > Honda > Jazz > U ritmu električne muzike

Honda Jazz

U ritmu električne muzike

Nova Honda Jazz koja stiže na evropsko tržište dizajnirana je na novoj platformi i opremljena je novim hibridnim pogonom...

 

Dizajn novog modela Jazz je prilično poznat vlasnicima prethodne generacije, jer poput svog „straijeg brata“ on ima monovolumenski oblik koji prema riječima proizvođača povaćava unutrašnji prostor. A-stubovi su smanjeni tako da je povećana preglednost vozača i čvrstina karoserije. Svjetlosne grupe i prednji branik su veći u odnosu na prethodnika, a otvor prtljažnika je urezan duboko u zadnji branik kao i na prethodniku, što povećava isti i olakšava ubacivanje velikih predmeta u prtljažni prostor. Varijanta Jazz Crosstar je malo robusnija i sadrži nove krovne šine, dvobojnu nijansu karoserije, jedinstveni dizajn prenje rešetke hladnjaka, povišen klirens i crnu plastičnu oblogu oko lukova točkova što mu daje izgled mini SUV-ja. Honda ističe kako su presvlake u ovom modelu vodootporne, što može da bude korisno u slučaju nehotičnog prosipanja hladnih i toplih napitaka.

 

 

Vrhunac ponude modela Jazz je sigurno novi e:HEV dvomotorni hibridni pogon. Sve varijante će biti opremljene ovim pogonskim sklopom koji čini 1,5-litarski benzinski četvorocilindarski agregat, dva elektromotora i kompaktna litijum-jonska baterija koji isporučuju ukupno 110 KS i 253 Nm obrtnog momenta. Konvencionalna jedinica prenosi snagu preko inovativnog mjenjača sa fiksnim stepenom prenosa za koji Honda tvrdi da je mekši i efikasniji od standardnog CVT-ja. Ovaj pogon Hondi jazz omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za 9,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 174 km/h. Kako bi se zadržala prostranost u kabini, hibridni pogonski sistem je smješten u podu vozila i ležištu motora, a rezervoar za gorivo se nalazi u središnjem dijelu. Prtljažni prostor je zapremine 298 litara, koji se preklapanjem zadnje klupe može povećati na maksimalnih 1.203 litre, a manevrisanje prtljažnim prostorom prilično olakšava Hondin sistem pod nazivom Magic Seat.

 

 

Na kontrolnoj tabli se nalazi digitalna instrument tabla, a centralni infotaiment ekran osjetljiv na dodir pored ostalih posjeduje i aplikacije Apple CarPlay i Android Auto. Po prvi put će ove i ostale aplikacije u ovom modelu biti povezane bežičnom konekcijom. Nova sjedišta su izajnirana i stilizovana kako bi se povećala udobnost i smanjio umor putnika prilikom dugih putovanja, a Jazz je takođe opremnjen sa brojnim sistemima sigurnosti i asistencije u vožnji kako bi vožnja bila što prijatnija i bezbjednija. Na evropskom tržištu nova Honda Jazz bi trebala biti dostupna kupcima u toku ljeta, a početna cijena bi trebala biti oko 21.800 eura po jedinici.

Datum objave: 06/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook