Naslovna > Automobili > Lada > Niva > U Rusiji započeta proizvodnja novog SUV-a

Lada Niva Travel

U Rusiji započeta proizvodnja novog SUV-a

Lada je započela proizvodnju novog SUV-a i to odmah u najrobusnijem off-road izdanju sa 4x4 pogonom, koje će sigurno i privući najviše pažnje…

Prvobitno lansiran 1998. godine kao VAZ-2123, mali terenac preimenovan je u Chevrolet Niva 2003. godine kao rezultat saradnje General Motorsa i AvtoVAZa. GM je prije nekoliko mjeseci odustao od saradnje pristavši da proda 50% udjela ruskom proizvođaču. Sposobni terenac se tako vraća 2021. godine i to sa Lada oznakom, Niva Travel imenom i određenim stilskim promjenama. Proizvodnja novog SUV-a je počela ove sedmice u Rusiji, gdje je najrobusnija verzija prva stigla na traku. Karakterišu je zaštitne plastične obloge u crnoj boji, terenske gume i naravno poznati stalni pogon na sva četiri točka omogućavajući novoj Ladi savladavanje najizazovnijih prepreka.

 

 


Sa prednje strane, nova Niva Travel pomalo podsjeća na Toyotin RAV4 i sada sadrži moderna svjetla i redizajniranu haubu sa istaknutim naborima. Rešetka hladnjaka je mnogo veća nego ranije, a lukovi točkova sada dolaze u kvadratnom obliku. Sa zadnje strane nalaze se Full LED svjetla, a primjetne su i izmjene zadnjeg branika. Fotografije unutrašnjosti još uvijek nisu objavljene, ali se pretpostavlja da je suštinski prenesena sa prethodnika. Isto se može reći i za pogonski sklop, 1,7-litarski benzinski motor sa 80 KS i 127 Nm prenosi snagu na obe osovine kroz 5-stepeni ručni mjenjač. Važno je napomenuti da Nivu za 2021. godinu ne treba miješati sa klasičnim terencem koji je nekada nosio ovo ime, koji se sada prodaje pod nazivom 4x4, te se suštinski nije mijenjao još od 1977. godine. Više informacija uključujući i cijenu biće poznato u narednom periodu.

Datum objave: 22/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook