Naslovna > Automobili > Aston Martin > DBS > U službi 007
FOTO GALERIJA (9)

Snovi - Aston Martin DBS

U službi 007

U garaži najpoznatijeg britanskog tajnog agenta viđeni su mnogi automobili, ipak samo jedan je ostavio neizbrisiv trag Aston Martin...

James Bond - agent 007 jedan je od najupečatljivijih i najpoznatijih likova klasičnog, ali i savremenog filma. Nemilosrdan i opak sa neograničenom dozvolom za ubijanje, strastveni ženskaroš i obožavalac alkohola i kubanskih cigara.... Pa koji mu muškarac ne bi pozavidio. Jedan od značajnijih  elemenata svih Bondovih misija jesu i atraktivni automobili. Vozio je najpoznatiji britanski tajni agent svašta, počevši od BMW-a, SAAB-a, Bentleya... Ipak, jedan se automobil izdvaja od ostatka. To je srebrni Aston Martin DB5, koji se prvi put pojavljuje u „Goldfingeru“, a nakon toga i u „Operaciji grom“, „Zlatnom oku“ te u „Sutra ne umire nikad“. Karijera Aston Martina ovdje ne staje. Posljednji „High tech“ limeni ljubimac besmrtnog agenta jeste model DBS. DBS je spoj nabildanog sportiste i vrhunskog studenta sa Oxford univerziteta. Sportska elegancija prožeta oštrim linijama upakovana u plašt od karbona, aluminijuma i magnezijuma djeluje impozantno. Kompletna karoserija izrađena je po CFK tehnologiji, što znači da je maksimalno olakšana upotrebom već navedenih kompozitnih materijala.

 

 

 

Dizajnerski DBS se u većoj mjeri oslanja na aktuelnog DB9, od kojeg su posuđeni pojedini mehanički sklopovi te agregat, koji je putem blagih modifikacijama usisa i glave motora pojačan na 517 konja. Povećanje snage za 60 KS rezultovalo je brzinskim špicem od 307 km/h te ubrzanjem do stotke od svega 4,3 sekunde. Prenos snage ostvaren je putem 6-stepenog Graziano manuelnog mjenjača, a kao opcija u ponudi je i ZF-ova automatika sa polugama na volanu. Za sigurno zaustavljanje zaduženi su karbon-keramički diskovi, koji su zanimljivi i po tome što su sastavni dio osnovne opreme DBS-a. Kako i dolikuje ovom rasnom sportisti džentlmentskog karaktera, spisku standardne opreme pridružuje se i inovativni sistem vješanja ADS, koji nudi podešavanje tvrdoće u pet različitih nivoa. Zaista impresivno.

 

 

 

Pogled u unutrašnjost Aston Martin-ovog supermodela otkriva njegov stvarni karakter - prava salonska atmosfera kojom dominiraju crna alkantara, klavir lak te implantati od karbona. Svi prekidači izrađeni su od aluminijuma, koji na pretežno crnoj unutrašnjosti zrači enormnom dozom dinamike, ali i još neviđene elegancije. Posebno je zanimljiv ključ smješten na centralnoj konzoli, koji je izrađen od stakla velike čvrstoće. Sve je na svom mjestu, oku dopadljivo, raskošno i bogato, baš onako kako i dolikuje jednom proizvođaču kakav je Aston Martin, ali i liku kakav je James Bond. Ulaznica u „007“ segment košta ni manje ni više nego 240.000 eura, pa ako ste riješili da obilazite kazina po Monacu ili Nici, odriješite kesu i pravac u prodajne salone po vjerovatno najboljeg Aston Martina svih vremena.

Datum objave: 10/07/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook