Naslovna > Automobili > Toyota > Prius > U svijetu prodato 3 miliona Toyota Priusa

Najpoznatije hibridno vozilo

U svijetu prodato 3 miliona Toyota Priusa

Toyota će i dalje nastaviti da obnavlja istraživanje i razvoj, te da investira u postrojenje za razvoj hibridnih tehnologija…

Zaključno sa šestim mjesecom ove godine, prodaja Toyotinog hibridnog modela na benzinsko – električni pogon, Prius, premašila je 3 miliona prodatih primjeraka. Sad već prilično davne, 1997. godine, Toyota je lansirala prvi Prius, odnosno prvi proizveden hibridni putnički automobil na svijetu.

 

Druga generacija ovog modela, koji je naišao na zaista pozitivne kritike javnosti, predstavljena je 2003. godine, dok je treća predstavljena šest godina kasnije, tačnije 2009. godine. Od prve pa sve do treće generacije, Toyota je uspjela da smanji cijenu hibridnog sistema na dvije trećine.

 

Od kada je prva generacija ugledala svjetlost dana, Toyota je uspjela da pozicionira hibridnu tehnologiju kao ključnu, koja je potrebna za razvoj različitih tipova ekoloških vozila. Velika sredstva uložena su i za razvoj i proizvodnju komponenti, kao što su motori, baterije, elektronske kontrolne jedinice i slično.

 

Nakon ovog uspjeha, Toyota će nastaviti da obnavlja razvoj i da investira u postrojenja u Japanu za razvoj hibridnih i drugih modenih tehnologija. 

Datum objave: 29/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook