Naslovna > Auto moto sport > Ubjedljiva pobjeda Ogiera

WRC

Ubjedljiva pobjeda Ogiera

Sebastian Ogier osvojio je prvo mjesto na WRC takmičnju održanom proteklog vikenda u Švedskoj. Na drugom mjestu našao se Hayden Paddon, dok je treće mjesto pripalo Madsu Ostbergu ...

Prva rally trka održana u Švedskoj bila je davne 1950. godine, i to pod nazivom „trkom ponoćnog sunca“ a održavala se tokom ljetnog perioda. Ovo je postao zimski događaj 1965. godine. Tokom godina navikli smo da snijeg i led budu sinonim za švedske puteve na kojima se tradicionalno vozi svjetski Rally šampionat. Ovogodišnja trka vožena prije nekoliko dana bila je ugrožena zbog toplog vremena. Sunce i kiša topili su led na cesti, a trku koja se tradicionalno vozi po javnim putevima švedskih gradova činili pomalo opasnom. Za ovu priliku bili su pripremljeni specijalni pneumatici sa kramponima, a loši uslovi koji su vladali na cesti natjerali su organizatore na skraćenje predviđene trase u dužini od čak 90 kilometara. Trasa je modifikovana i od ukupno predviđenih 21 specijala voženo je samo 13. Sebastian Ogier je tokom prvog dana raliya u Švedskoj napravio vođstvo ispred Haydena Paddona, dok su zbog oštećenja na automobilu iz rallyja ispali Kris Meeke i Jari-Matti Latvala. Radi podsjećanja, treba napomenuti da su Meeke i Latvala istu sudbinu doživjeli i u Monte Carlu. Meds Ostberg u M-Sport Fordu je završio na trećem mjestu nakon kojeg slijedi Ott Tanak na četvrtoj poziciji.

 

Dani Sordo se u Hyundai-u dokopao pete pozicije. Drugog dana raliya u Švedskoj Sebiastian Ogier povećava svoju prednost, dok je njegov klubski kolega Latvala pobijedio u kratkom noćnom brzincu. Na drugom mjestu se nalazio Hayden Paddon sa zaostatkom od 15,9 sekundi, čime mu je ostalo samo 15,8 kilometara da stigne vodećeg Ogiera. Jari-Matti Latvala i Ott Tanak su se nakon izlijetanja prethodnog dana vratili na stazu pod WRC2 pravilima, gdje je Latvala uspio da stigne do pobjede sa 2,7 sekundi prednosti nad Tanakom. U trkama trećeg dana Sebastian Ogier je povećao prednost na gotovo pola minute ispred drugoplasiranog Haydena Paddona i gotovo minutu ispred trećeplasiranog Madsa Ostberga. Time Ogier nastavlja dominaciju iz prethodne dvije sezone, a sada je već prilično jasno da će ga teško neko spriječiti da osvoji još jedan WRC naslov. On sada nakon druge trke ove sezone ima ukupno 56 bodova. Na drugom mjestu je Andreas Mikkelsen sa 33 boda, dok treće mjesto zauzima Ostberg sa 27 osvojenih bodova. Idući reli u planu je 6. marta, a WRC šampionat seli se na drugi kontinent i to na puteve Meksika.

Datum objave: 15/02/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook