Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Ubrzati sprovođenje zakona o maksimalnoj brzini

London

Ubrzati sprovođenje zakona o maksimalnoj brzini

Vlasti glavnog grada Ujedinjenog Kravljevstva donijele su zakon koji propisuje maksimalnu brzinu kretanja automobila od 30 km/h na velikom dijelu gradskih ulica, a koji bi trebao da stupi na snagu 2024. godine...

Zakonom o ograničavanju maksimalne brzine London će postati jedan od prvih gradova u Evropi koji se odlučio na ovaj potez, slična situacija je i sa Parizom. Iako je ovaj zakon izglasan i usvojen, na snagu će stupiti 2024. godine, ali već sada postoje snažne inicijative da se ubrza njegovo sprovođenje, kako bi se sigurnost građana popravila što prije.  Agencija Transport za London (TfL) ističe kako je prošle godine na ulicama Londona poginulo ukupno 96 ljudi, dok je 2974 zadobilo teške povrede. Iako taj broj predstavlja 52% smanjenje smrtnih slučajeva u odnosu s prosjekom od 2005. do 2009. godine, još uvijek je veći od onog što zahtjeva gradonačelnikov „Vision Zero“ plan smanjenja smrtnih slučajeva na ulicama u Londonu do 2041. godine.

 

 

 

 

 


Organizacija TfL navodi kako su mjere nužne jer „stroža ograničenja brzine ostaju jedna od najvažnijih stvari koje se mogu učiniti kako bi se smanjila opasnost na cesti“. „Svaka smrt ili teška povreda na londonskim cestama je tragedija za najbliže. Odbijam prihvatiti da su ovi strašni incidenti neizbježni, zbog čega sam toliko zainteresiran za intenziviranje nečega na čemu već dugo radimo kako bismo smanjili broj smrtnih slučajeva na našim cestama“, izjavio je gradonačelnik Sadiq Khan. „Ovaj izvještaj sadrži hrabre i ambiciozne planove za promjenu načina na koji koristimo londonske ceste, uz uvođenje strožih ograničenja brzine i veću saradnju s londonskim opštinama na poboljšanju opasnih raskrsnica. Ali također želimo promijeniti ponašanje ljudi, a kampanja koja je danas pokrenuta predstavlja izazov za stavove ljudi o kulturi na cestama. Već smo napravili dobar napredak - ali ne možemo biti samozadovoljni. Ima još puno toga za učiniti kako bi se iskorijenili smrtni slučajevi i ozbiljne povrede s naših ulica“Dodao je prvi čovjek grada na Temzi.

Datum objave: 22/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook