Naslovna > Automobili > Hyundai > Elantra > Uglađenije za narednu godinu

Hyundai Elantra 2021.

Uglađenije za narednu godinu

Nova Elantra dobija veće dimenzije, prefinjeniji dizajn i moderniju tehnologiju....

 

Model Hyundai Elantre za 2020. godinu smatraju „padom“ u pogledu ukupnog dizajna, ali naredna generacija ispravlja sve propuste na ovom polju. Uklonjeni su „šiljati i oštri“ dijelovi karoserije i zamijenjeni ulgađenijim, elegantnijim dizajnom po ugledu na Sonatu.Ovo je djelimično omogućeno zahvaljujući novoj platformi, zbog koje je Elantra porasla u dužinu i u međuosovinskom rastojanju. Prema riječima proizvođača, nova generacija Elantre postiže „estetiku coupea sa četvoro vrata“ što je pomalo nejasan pojam, ali nam govori o njegovom elegantnom izgledu. Bez obzira na sve nove linije karoserije i revidirani dizajn svjetlosnih grupa su veliko poboljšanje i unapređenje.

 

 

Vjerovatno najveće poboljšanje na novom modelu je u tehnološkom dijelu. Osnovni nivoi opreme dolaze sa 8-inčnim displejem infotaiment sistema osjetljivim na dodir i podrškom za Apple CarPlay i Android Auto po prvi put u ovom segmentu. Viši nivoi opreme dobijaju 10,3-inčni displej koji se spaja sa digitalnim pokazivačem identičnih dimenzija. Ova sistem sa dva displeja omogućava poveživanje dva telefona odjednom preko Bluetootha. Pored novog infotaiment sistema tu je unapređeni paket sigurnosne opreme koja uključuje automatsko kočenje u slučaju nužde, asistenciju u toku vožnje i sistem za nadziranje pažnje vozača. Dodatni paket uključuje Blind Spot Control i adaptivni tempomat. Elantra je takođe implementirala digitalnu tehnologiju zaključavanja vozila iz Sonate, koja omogućava kontrolu nad većinom funkcija putem aplikacije na telefonu.

 

 

Glavna novost u vezi pogona je ta da će Hyundai Elantra po prvi put dobiti hibridni pogonski sklop. Ovaj pogonski sklop čini 1,6-litarski četvorocilindrični agregat uparen sa električnim motorom koji kombinovano isporučuju 139 KS i 179 Nm obrtnog momenta. Konvencionalni pogon ostaje nepromijenjen kao na prethodnoj generaciji u SE, SEL i Premium modelima uključujući i dvolitarski redni četvocilindarski benzinac od 147 KS i obrtnim momentom od 264 Nm. Iako još nije potvrđeno, može se očekivati i N-Line varijanta u bližoj budućnosti. Cijene nove generacije Hyundai Elantre za sada još nisu poznate.

Datum objave: 18/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook