Naslovna > Vijesti > Ujedinjenje dva velika imena automobilske industrije?

Ford i Volkswagen

Ujedinjenje dva velika imena automobilske industrije?

Prema pisanju američkih medija dvije velike kompanije automobilske industrije bi mogla da se ujedine, inače Ford i Volkswagen su u junu potpisali sporazum o saradnji...

Tokom juna mjeseca tekuće godine, ove dvije kompanije su potpisale Memorandum o međusobnoj saradnji, od koga će zasigurno i jedna i druga imati određene benefite. Po mišljenju mnogih, taj memorandum bi mogao postati početak ne samo saradnje ova dva giganta, već i sklapanja strateškog partnerstva. Pojedini analitičari su istakli kako je partnerstvo ove dvije kompanije već prevazišlo tržište komercijalnih vozila, zbog kojeg je i potpisan sporazum. Sklapanje novog partnerstva bi tako recimo Volkswagenu donjelo veći profit, zahvaljujući dobroj poziciji Forda na američkom tržištu. Dok bi sa druge strane Ford dobio bolju poziciju na evropskom tržištu. Pored toga, konstrukcija platformi koja bi im omogućila da prošire ponudu modela, svakako bi dovela do dodatnog profita.

 

Poznato je da VW i nije baš na dobrom glasu zbog afere oko rezultata na testovima emisije izduvnih gasova, kao i da Ford sad već uveliko zaostaje za njemačkim proizvođačem kada je u pitanju tehnologija vezana za električna vozila. S toga stručnjaci smatraju da je ovo savršen trenutak za ostvarivanje potencijalne saradnje. Pregovori između američkog i njemačkog giganta uveliko traju, kakav će ishod biti, vrijeme će pokazati.

Datum objave: 22/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook