Naslovna > Vijesti > Ultimativno mobilno vozilo

Koncept Kia TIGER

Ultimativno mobilno vozilo

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG), čiji automobilski dio čine Hyundai, Kia i Genesis, razotkrila je koncept TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot), koji je njihovo drugo ultimativno mobilno vozilo (UMV) i prvo bez posade...

TIGER je razvila grupacijina kompanija New Horizons Studio, koja ima sjedište u mjestu Mountain View u Kaliforniji. Studio osnovan krajem 2020. godine s ciljem razvijanja UMV-ova želi postati vodeći u Silicijevoj dolini na području istraživanja i inovacija. "Vozilo kao što je TIGER i tehnologije koje stoje iza toga nam pružaju priliku da pomjeramo granice naše mašte," rekao je Dr. John Suh, vođa studija. "Neprestano tražimo nove načine za dizajniranje vozila i koncepte transporta i mobilnosti u bliskoj budućnosti."

 

 


Izuzetne mogućnosti "tigra" namijenjene su djelovanju kao mobilna naučno-istraživačka platforma na nepristupačnim krajevima. Vozilo napravljeno na modularnoj platformi uključuje vrlo pokretne noge i sistem za pomjeranje točkova, okretanje od 360 stepeni i različite senzore za daljinsko osmatranje. Tiger se može povezati i sa »avio-vozilima« bez posade (UAV) koja ga mogu puniti i prevesti na nepristupačne terene. Pozamašan dio za odlaganje tereta Tigeru omogućava transport robe za dostavu, a može i dostavljati pakete pomoći u hitnim slučajevima. Točkovi koji se pomjeraju u više smjerova omogućavaju savladavanje različitih ekstremnih situacija.


Tiger sa svojim teretnim mogućnostima nudi više od tipičnog terenskog vozila. S raširenim nogama vozi se kao vozilo s pogonom na 4 točka, kada je i najefikasniji zbog kretanja pomoću kotrljanja. Kada vozilo zaglavi ili se mora kretati po zahtjevnijem terenu, teškom ili neprohodnom samo s točkovima, tada dolaze do izražaja njegove sposobnosti hodanja zahvaljujući nogama. Grupacija HMG je 2019. na sajmu zabavne elektronike CES predstavila koncept Elevate, svoje prvo ultimativno mobilno vozilo s pokretnim nogama. Tiger s konceptom Elevate dijeli slične karakteristike kao što su noge i točkovi – razlika je u tome da je prvi namijenjen prevozu putnika dok je Tiger bez posade.


Prva varijanta Tigera je X-1 (X od »experimental«) i donosi različita tehnološka i dizajnerska znanja. Projekat je vodio New Horizons Studio uz pomoć Autodeska, vodeće kompanije na području dizajna inženjerskog software-a. "Rad na vozilu TIGER X-1 uz upotrebu napredne tehnologije kao što je generativni dizajn pomjera granice i smanjuje masu kod transporta. To je tačno ono što mislimo kada govorimo o stvaranju novog mogućeg," rekao je Srinath Jonnalagadda, podpredsjednik poslovne strategije dizajna i izrade u Autodesku. "Nove tehnike dizajna, inženjeringa i izrade koje nam pruža Autodesk Fusion 360 danas pomažu modernim, zajedničkim ekipama koje žele što prije i što efikasnije pokrenuti proizvodnju."


Očekuje se da će vozila kao što su Elevate, TIGER i slična, s kombinacijom robotike i tehnologije pomjeranja točkova, koje razvijaju New Horizons Studio i Kia, na novo definirati mobilnost.

Datum objave: 19/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook