Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Unapređenja za narednu godinu

Peugeot 308 2021.

Unapređenja za narednu godinu

Aktuelna generacija Peugeota 308 je prisutna na tržištu oko sedam godina, a varijanta za 2021. godinu dolazi sa manjim unapređenjima i izmjenama...

Ovo predstavlja možda posljednje ažuriranje pred izlazak nove generacije i donosi novu nijansu karoserije pod nazivom Vertigo Blue i dva nova dizajna aluminijumskih naplataka. U najvišim nivoima opcionalno je dostupan asortiman Black Pack ukrasnih detalja. Glavna „atrakcija“ Peugeota 308 za 2021. godinu se nalazi u unutrašnjosti, gdje su analogni pokazivači na instrument tabli zamijenjeni digitalnim komandama. Peugeot 308 koristi identičnu 10-inčnu i-Cockpit tehnologiju koja se nalazi na modelima 208 i 2008 koji dopunjuje kapacitivni infotaiment sistem.

 

 

 

 

I u izdanju za narednu godinu dostupna je verzija GTi sa 1,6-litarskim benzinskim turbo agregatom koji isporučuje 263 KS i 340 Nm obrtnog momenta. Ovaj pogonski agregat dolazi uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem koji ovom „hot hatch“ modelu omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za šest sekundi i elektronski limitiranu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Slabije verzije se oslanjaju na 1,2-litarski turbo trocilindraš od 110 i 130 KS, od kojih se slabija varijanta nudi samo šestostepenim manuelnim, a snažnija je dostupna i sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Što se tiče dizelskog pogona, u ponudi je 1,5-litarski agregat jačine 100 i 130 KS uparen sa šestostepenim manuelnim ili opcionalno sa osmostepenim automatskim mjenjačem.

 

 

 

Bez obzira na nivo opreme, svi modeli Peugeota 308 za 2021. godinu dolaze sa dvoozonskim klima uređajem, automatskim svjetlima, zadnjim parking senzorima, DAB digitalnim radio uređajem, automatskim brisačima sa senzorima za kišu i retrovizori sa automatskim zatamnjivanjem. Naravno, tu je i čitav spisak sistema bezbjednosti od prilagodljivog  tempomata, kamerom od 180 stepeni snimanja pa sve do upozorenja na pješake. Po svemu sudeći ovo bi trebala biti zadnja nadogradnja aktuelnog modela 308 i da bi se uskoro mogao očekivati nova genracija koja bi „stala na crtu“ sa osvježenim triom VW Grupe – Golfom, Octaviom i Leonom.

Datum objave: 11/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook