Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Unikatni klasik trenutno na aukciji

Porsche 911 Turbo

Unikatni klasik trenutno na aukciji

Jedinstveni automobil koji je izrađen po narudžbi Sultana od Bruneja, a koji je sada u vlasništvu bivšeg prvaka Formule 1 Jenson Buttona, dobiće novog vlasnika ali cijena neće biti mala...

Za nekoliko dana, koliko je ostalo do isteka aukcije jedinstveni primjerak legendarnog Porscheovog 911 Turbo modela dobiće novog vlasnika. Aukcija je trenutno u toku i veliki broj ponuda je stigao, dok je par ozbiljnih kandidata u igri, pa je aktivna cijena trenutno oko 230.000 eura, ali nema sumnje da će iznos i dalje rasti. Ovaj konkretni automobil napravljen je 1994. godine po narudžbi Sultana od Bruneja, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu i poznatog ljubitelja luksuznih i unikatnih automobila, što je ovom vozilu već dalo na velikom značaju.

 

 

 

 

 

Takođe, ovo je jedan od samo nekoliko automobila sklopljenih sa X88 paketom napajanja i standardnim prednjim dijelom. Što je još važnije, to je jedini primjerak završen u Horizon Blue Metallic-u, što znači da je to jedinstveni automobil. Od famoznog Sultana ovaj automobil prešao je u vlasništvo svjetskog prvaka Formule 1, Jensona Buttona, gdje se zadržao do danas. Uvezen u Ujedinjeno Kraljevstvo 2009. godine, a brojač kilometara pokazuje da su prijeđene tek 18.592. milje, ali i sudeći prema fotografijama može se reći  da je u tvorničkom stanju iznutra i izvana. Ispod poklopca motora nalazi se 3,6-litarski turbopunjač sa šest cilindara, koji proizvodi 380 konjskih snaga,  dok se snaga na zadnje, 18-inčne, točkove prenosi petostepenim ručnim mjenjačem. Za sada se ne može prognozirati koliki će biti iznos za koji će ovaj automobil naći novog vlasnika ali sigurno je da će se značajno povećati u narednim danim, s obzirom da je u trci nekoliko veoma zainteresovanih kandidata. 

Datum objave: 27/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook