Naslovna > Polovni automobili > Lamborghini > Reventon > Unikatni modeli za kraj - posljednji sa čistim V12 agregatom

Lamborghini Invencible i Autentica

Unikatni modeli za kraj - posljednji sa čistim V12 agregatom

Lamborghini se uzdržava od razgovora o cijeni ova dva automobila. Međutim, logika govori da će koštati znatno više od 386.000 evra koliko košta Ultimaea. LP 780-4 Ultimae bio je ograničen na 350 kupea i 250 roadstera, ali s obzirom na to da su Invencible i Autentica unikatni, Sant'Agata Bolognese je sigurno postavila ogromnu premiju za tu ekskluzivnost...

Nedavno se mislilo da će Ultimae biti posljednji Lamborghini koji će imati čisti V12 ali Lambo sada predstavlja unikatne modele Invencible i Autentica. Oba su bazirana na poznatoj Aventador platformi, koja je premijerno predstavljena prije 12 godina s originalnim LP 700-4. Invencible i Autentica su spoj prošlih modela sa stilskim oznakama koje su izvedene iz nekoliko V12 automobila brenda, uključujući Reventon. Bilo je to specijalno izdanje ograničene serije bazirano na Murcielagu, ali s vanjskim izgledom koji je nastavio predstavljati Aventador. Lamborghini kaže da se ovaj par takođe oslanja na Veneno, koji je vjerovatno bio najžešći derivat Aventadora. Ako dizajn poklopca motora izgleda poznato, to je zato što je pozajmljen od Essenze SCV12, sa 6,5-litarskom jedinicom namještenom na 818 KS.

 

 

 


Lamborghinijeva labudova pjesma za V12 koji radi samo na benzin odaje počast Sesto Elementu baziranom na Gallardu sa svojim fokusom na lakoću i snažno zadnje krilo. Jedinstveni kupe i roadster imaju kompletnu karoseriju od karbonskih vlakana sa tradicionalnom šesterougaonom temom kompanije. Invencible je završen u Rosso Efestu, dok Autentica dobija spoljašnjost Grigio Titans. Unutra, minimalistička kontrolna tabla ukida infotainment sistem i ima 3D štampane ventilacione otvore. Jedinstveni automobili koriste najmoćniju konfiguraciju V12 koji je Lamborghini ikada stavio u drumski automobil. Kao i kod Ultimae, centralno postavljeni atmosferski agregat proizvodi 769 KS i 720 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji se isporučuje sistemu sa pogonom na sve točkove preko sedmostepenog ISR menjača. Detalji o performansama nisu objavljeni, ali očekuje se ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi i maksimalna brzina od 355 km/h.

 


Ovo je zaista kraj linije za Aventador. Njegova željno očekivana zamjena pokvariće se u prvom kvartalu 2023. sa potpuno novim V12 sa plug-in hibridnim pogonom. To će pokrenuti hibridnu revoluciju jer će Urus dobiti PHEV, a zamjena za Huracan će takođe biti djelomično elektrifikovana, dok će EV uslijediti 2028. godine.

Datum objave: 06/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook